Απομαγνητοφωνηση συνέντευξης τύπου στελεχών ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα υγείας

p>

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

29/01/2009

Αριθμός Είδησης: 7262407

Αθήνα, Ελλάδα 29/01/2009 16:34 (ΠΑΣΟΚ)

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μικρότερα γράμματα  Μεγαλύτερα γράμματα     ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

    ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37

    10680 ΑΘΗΝΑ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5

    FAX: (210)3665420

    e-mail : pressoffice@pasok.gr

   

   

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2009

   

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, και ο Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος, Ηλίας Καρανίκας, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα που επικρατούν στον χώρο της υγείας.

   

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:

   

    Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Καλησπέρα σε όλους. Τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως ο τομέας της Υγείας τα έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό. Σήμερα, θα επανέλθουμε με τα θέματα υγείας, είναι κοντά μου ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Υγείας, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ, ο Μανώλης Σκουλάκης, καθώς επίσης και ο Γραμματέας του Τομέα, Ηλίας Καρανίκας.

    Θα ξεκινήσουμε με τον κ. Φλωρίδη. Κύριε Φλωρίδη, έχετε το λόγο.

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καλή σας μέρα. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την Κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας ή για να το πούμε αλλιώς, τελειώνουν τα ψέματα όπου να ‘ναι.

    Η αναξιοπιστία και η ανακολουθία είναι μόνιμο χαρακτηριστικό αυτής της Κυβέρνησης. Όμως απ’ ότι φαίνεται πρωταθλητής είναι ο Υπουργός Υγείας και το Υπουργείο του οποίου προΐσταται.

    Είμαι συγκεκριμένος από εδώ και πέρα. Υπάρχουν τα εξής πολύ μεγάλα ζητήματα για τα οποία η Κυβέρνηση εμφανίζει μια σημαντική ανακολουθία.

    Το πρώτο. Η περίφημη σύμβαση που υποτίθεται ότι υπογράφηκε την 1 Δεκεμβρίου μεταξύ του Υπουργού Υγείας, του κ. Αβραμόπουλου και της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών. Η τύχη της αγνοείται μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Όμως στις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από μερικές μέρες, υπήρξε μία συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Υπουργό Οικονομίας, όπου στην ανακοίνωση που εξεδόθη στη συνέχεια διαβάσαμε κατάπληκτοι τα εξής:

    Διαβάζω κατά λέξη από τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου: «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή κατ’ αρχήν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών».

    Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. Αν η σύμβαση αυτή υπογράφηκε την 1η Δεκεμβρίου, στις 15 Ιανουαρίου πώς συνεχίζει να βρίσκεται στο στάδιο των τελικών υπογραφών;

    Εν πάση περιπτώσει το ερώτημα είναι συγκεκριμένο, υπάρχει αυτή η σύμβαση; Και αν υπάρχει αυτή η σύμβαση, θα έρθει κάποτε και πότε στην Βουλή των Ελλήνων για να συζητηθεί και στη συνέχεια να δούμε τι θα γίνει;

    Το Υπουργείο Υγείας παραπέμπει από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα τους ενδιαφερόμενους. Λέει ότι επίκειται η λήξη του θέματος αυτού, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε προφανώς σε σημείο απόλυτης άγνοιας.

    Το δεύτερο ζήτημα. Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ανακοινώθηκαν για πολλοστή φορά μερικές χιλιάδες ακόμα προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Προφανώς όπως και τις προηγούμενες φορές δεν έχει προχωρήσει τίποτε. Επίσης αγνοούμε παντελώς, εάν το Υπουργείο Υγείας έχει καταλήξει σε κάποια ρύθμιση, σε κάποια νομοθετική διάταξη, την οποία θα φέρει στη Βουλή για το υποτιθέμενο νέο καθεστώς των προσλήψεων για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί την προηγούμενη περίοδο.

    Το τρίτο ζήτημα. Προμήθειες στα Νοσοκομεία. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα έλεγα δραματική. Οι προμήθειες γίνονται με το σταγονόμετρο. Η υπεσχημένη πάρα πολλές φορές ρύθμιση των οφειλών των νοσοκομείων, που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 5 δις € δεν γνωρίζει κανένας που βρίσκεται.

    Και ξανά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο απειλών από τις προμηθεύτριες εταιρείες, όχι μόνο να σταματήσουν την προμήθεια του υλικού, αλλά και να αφαιρέσουν τα υλικά που έχουν στις αποθήκες των νοσοκομείων ως στοκ.

    Υπάρχουν δύο ζητήματα επίσης εδώ, εκτός από την -επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά – ταπεινωτική κατάσταση την οποία εξ αιτίας αυτού του λόγου έχει έρθει το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ασθενείς, ο περίφημος νόμος ο καινούργιος περί προμηθειών των νοσοκομείων παραμένει απολύτως ανεφάρμοστος ως ένα μνημείο επιπολαιότητας, ένα κλασικό γονατογράφημα, όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρο της αντίστοιχης επιτροπής, αυτός ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

    Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να κάνουν προμήθειες εκτός νομοθετικού πλαισίου, άρα παράνομες. Και ακούσαμε ή διαβάσαμε μία δήλωση του Υπουργείου Υγείας ότι ταυτόχρονα με την υποτιθέμενη ρύθμιση των οφειλών θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση για να καλυφτούν οι παρανομίες των προμηθειών. Υπάρχει θέμα εδώ και μάλιστα πάρα πολύ σοβαρό.

    Και βεβαίως, υπάρχει και μια κραυγή αγωνίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, που θεωρούν ότι αυτή η τακτική του να μην ρυθμίζονται αυτές οι τρομακτικές οφειλές, οδηγεί σε πλήρη εκκαθάριση της αγοράς από την οποία πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος βεβαίως των μεγάλων και ιδιαίτερα των πολυεθνικών.

    Τέταρτο ζήτημα. Χθες η χώρα μας υπέστη έναν ακόμα διεθνή διασυρμό. Από το γραφείο του Αρμοδίου Επιτρόπου για την κοινωνική πολιτική, του Τσέχου κ. Σπίντλα, ανακοινώθηκε, ότι διακόπτεται η χρηματοδότηση του προγράμματος συνολικά του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Και αυτό επειδή η Ελλάδα στον Τομέα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η ελληνική Διαχειριστική Αρχή έχει διακόψει τις πληρωμές σε όλο το Πρόγραμμα και δε ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην αλήθεια και κατά πόσο δεν εκθέτει για πολλοστή φορά τη χώρα η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για το ζήτημα αυτό.

    Η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή αυτή τη στιγμή που μιλάμε συνεχίζει την διακοπή των πληρωμών, έχει σταματήσει τις πληρωμές, διότι αυτή είναι η εντολή που έχει πάρει από τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

    Υπήρξε μια ανακοίνωση της εταιρείας για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Για πολλοστή φορά η Κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη. Ανακοινώθηκε αυτό που γνωρίζουμε όλοι, ότι 156 κλίνες Εντατικής παραμένουν ανενεργές, κλειστές επειδή δεν υπάρχει το αντίστοιχο κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό συμβαίνει εδώ και πέντε χρόνια.

    Τελικά δεν έχουν καταφέρει θα θέσουν σε λειτουργία ούτε μία, με αποτέλεσμα συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους εξ αιτίας αυτής της έλλειψης σοβαρότητας από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

    Και υπάρχει μεταξύ των άλλων η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για το θέμα του ΟΠΑΔ, δηλαδή του Οργανισμού για την Περίθαλψη και την Ασφάλιση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Έχει σταματήσει τις πληρωμές, τα χρέη προς τους γιατρούς είναι τρομακτικά και βεβαίως σε πάρα πολλές περιοχές έχουν σταματήσει οι συμβάσεις των γιατρών με το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις επισκέψεις και τα φάρμακα.

    Για πολλοστή φορά και εκφράζοντας την αγωνία όλων των συντελεστών του χώρου της υγείας, εγκαλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα. Να τηρήσει επιτέλους τις υποχρεώσεις της, τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της και να αναλάβει στοιχειωδώς τις ευθύνες της.

    Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να καλύψει αυτό το τεράστιο έλλειμμα και δήλωσα σήμερα στην επίσκεψη που έκανα με την κα Διαμαντοπούλου στο «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» Νοσοκομείο, ότι όσοι ανασχηματισμοί και να γίνουν στην κυβέρνηση αυτή, τα προβλήματα όχι μόνο δεν θα λύνονται, αλλά θα πολλαπλασιάζονται.

    Στο «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» για παράδειγμα υπηρετεί αυτή τη στιγμή μόνο το 40% του προβλεπόμενου νοσηλευτικού προσωπικού, λείπει το 60%, με αποτέλεσμα τα μισά κρεβάτια του Νοσοκομείου να παραμένουν ανενεργά, ενώ το Νοσοκομείο έχει πάρα πολλούς γιατρούς και γιατρούς υψηλής ειδίκευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικό έργο στους συμπολίτες μας και δεν μπορούν να το κάνουν, επειδή η Κυβέρνηση δεν προχωρεί εδώ και πάρα πολύ καιρό στις αναγκαίες προσλήψεις για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το Νοσοκομείο αυτό και τα κρεβάτια προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

    Οι συνάδελφοι θα συνεχίσουν με την περαιτέρω ανάλυση αυτών των θεμάτων και θα θέσουν και κάποια άλλα τα οποία πιστεύω, ότι έχουν ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον.

    Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Καρανίκα έχετε το λόγο.

    Η. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Καλημέρα και από εμένα, κυρίες και κύριοι. Εγώ θα σταθώ στην ειλικρίνεια του υπουργού μας. Η υγεία είναι ένα αγαθό για όλους, δεν είναι κάτι που μας χαρίζεται. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να το διακονεί, αλλά δυστυχώς έχουμε έναν υπουργό ο οποίος είναι ανειλικρινής.

    Τα νοσοκομεία είναι σε αναβρασμό, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν ξεσηκωθεί, όχι γιατί κάποιος τους παρακίνησε, αλλά επειδή αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Θα σταθώ στην σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός.

    Ένας υπουργός, ο οποίος ετοιμάζεται να φύγει από το Υπουργείο, λέει ναι σε όλα. Αυτό δεν πρόσεξαν μόνο οι συνδικαλιστές, όταν επιτέλους κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό. «Τι θέλετε, πολυδιευθυντικό; Ναι. Μισθούς; Ναι. Προσλήψεις; Ναι. Μεταθέσεις; Ναι.» Σε όλα ναι. Οι προθεσμίες όμως περνάνε. Πέρασε η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου, πέρασε η προθεσμία της 10ης Ιανουαρίου και έπεται συνέχεια.

    Εμείς, πάντως, περιμένουμε. Είμαστε, όμως, αλληλέγγυοι σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο εξαπατάται, και μαζί τους εξαπατάται γενικά ο χώρος της υγείας.

    Για τις προσλήψεις, τρεις λέξεις: ποιες, πόσες, πού; Ας μας πει ο υπουργός, που τόσα χρόνια υπόσχεται μόνιμα χιλιάδες προσλήψεων, με αριθμούς – όχι τους αριθμούς που ο ίδιος υπόσχεται, αλλά τους πραγματικούς. Δεν ξέρουν καν ούτε πόσες, ούτε ποιες, ούτε και πού θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις.

    Για τις προμήθειες δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι, τα ανέφερε ο σύντροφος Φλωρίδης: τεράστιες οι ελλείψεις, γιατί δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά, όπως πρέπει ή όπως την γνωρίζουν.

    Για τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μίλησε ο υπουργός. Κι εμείς είμαστε αλληλέγγυοι. Ας σταματήσει πια τον αυταρχισμό, ας σταματήσει να καλεί τους εισαγγελείς, κάθε φορά που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

    Η διοίκηση της Εταιρείας Εντατικής Μονάδας είχε δίκιο. Ναι, αν είχαμε 2.000 κρεβάτια, θα σώζαμε ακόμα περισσότερους ασθενείς. Ας σταματήσει ο κ. Ευσταθίου αυτά που λέει, και ο υπουργός, προπαντός, που αναφέρεται στον εισαγγελέα.

    Να μιλήσουμε για τους «Αγίους Αναργύρους», όπου καλούσαν τον συνάδελφο Νησιώτη σε απολογία; Να μιλήσουμε για το «Αττικόν», όπου καλούνται τώρα γιατροί, νοσηλευτές, σε απολογία, γιατί οι Διευθυντές παραπονέθηκαν ότι απουσιάζουν από το νοσοκομείο, ενώ βρίσκονται εκεί, παρευρίσκονται σε Γενικές Συνελεύσεις; Αυτός ο αυταρχισμός πια πρέπει να σταματήσει.

    Θα ήθελα, επίσης, να θυμίσω στον κ. υπουργό, που αλλάζει τα μέλη της Επιτροπής Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, η οποία αποφάσιζε για τα Pet-scan, ότι κάθε εξέταση κοστίζει 1.800 ευρώ στο εκάστοτε Ταμείο. Η Επιτροπή αποφάσισε αυτά να δοθούν στα κρατικά νοσοκομεία, ενώ ο υπουργός θέλει να τα δώσει στα ιδιωτικά, οπότε την αντικατέστησε. Τοποθέτησε ανθρώπους που είναι «his master’s voice».

    Είχα ρωτήσει τον κ. υπουργό και στη Βουλή, για έναν άλλο υπάλληλο από το Αριστοτέλειο, που έβαλε πάρα πολλές υπογραφές για διαγνωστικά, για τα οποία δεν ήταν αρμόδιος. Ανακλήθηκε αυτός, αλλά οι υπογραφές δεν ανεκλήθησαν.

    Και θα σταθώ στο τελευταίο: ένας υπουργός, ο οποίος δηλώνει ότι τελείωσε, ολοκλήρωσε το έργο του, γιατί παραμένει στην ίδια θέση από τον πρωθυπουργό; Να συνεχίσει τι; Μια απάντηση περιμένω. Σας ευχαριστώ.

    Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

    Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Καλή σας μέρα. Χρόνια πολλά. Υγεία και καλή δύναμη. Συμπληρωματικά στα όσα πολύ σωστά ανέφεραν οι συνάδελφοι, θέλω να σας πω ότι με πολύ κόπο καταφέραμε μέσα απ’ την κοινοβουλευτική διαδικασία να έχουμε, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που μας δίνει το Υπουργείο, τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων μέχρι 31-12-2008 ανά υγειονομική περιφέρεια. Θα σας τα δώσουμε. Το σύνολο είναι 5 δις 143 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου. Υπολογίζουμε ότι δεν μας τα έδωσαν όλα, και ότι τα πραγματικά είναι γύρω στα 5,5 δις.

    Ένας απ’ τους λόγους, είπε ο κ. Φλωρίδης είναι οι εξωσυμβατικές προμήθειες. Αυτό είναι μέγα θέμα. Έχω την αίσθηση ότι απ’ αυτά τα 5,2 ΔΙΣ, το 1,3 ΔΙΣ ή 1,4 ΔΙΣ είναι εξωσυμβατικές προμήθειες. Ένας απ’ τους λόγους πάντως που έφτασαν εκεί που έφτασαν τα νοσοκομεία και οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, είναι η υπέρμετρη αύξηση, η εκτίναξη στην ουσία στα ύψη της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Καταφέραμε και εδώ με πολύ κόπο, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις, καταθέσεις εγγράφων, να πάρουμε τα στοιχεία απ’ το Κοινοβούλιο και να σας δώσουμε σήμερα σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία τη φαρμακευτική δαπάνη όπως εξελίχθηκε το 2008. Μάλλον για να είμαστε πιο σωστοί, τη φαρμακευτική κατανάλωση, γιατί είναι και κάποιες παράλληλες εξαγωγές μέσα.

    Αυτή η κατανάλωση ανήλθε το τέλος του 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, στα 8 δις 350 εκατ. ευρώ. Είναι αστρονομικά τα νούμερα και η πρόβλεψη είναι σύμφωνα με τους ρυθμούς αύξησης αν δεν αλλάξει η ροή, να ξεπεράσει το 9,1 το 2009. Αυτή είναι η πρόβλεψη.

    Να σας πω μόνο ότι το 2003, νομίζω ότι είναι έτος σύγκρισης, η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 4,329 δις, το ’08 8,250 δις. Τεράστιες διαφορές. Η λίστα, η κατάργηση της λίστας, η ανατιμολόγηση των φαρμάκων, η μη επιστροφή του 4%, οδήγησαν τα νοσοκομεία εδώ που τα οδήγησαν που σας είπα πριν και σε κατάρρευση, γιατί περί κατάρρευσης πρόκειται, των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΠΑΔ όπως ελέχθη, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΔ κ.ο.κ.

    Και πάμε σε ένα τρίτο στοιχείο που καλό είναι να το γνωρίζετε. Φωνάζαμε και δυστυχώς δικαιωνόμαστε, ότι η κυβέρνηση έχει αντικαταστήσει τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ με τους επικουρικούς. Και ενώ η διάταξη είχε ξεκινήσει για ορεινές, δυσπρόσιτες, νησιωτικές περιοχές, η Νέα Δημοκρατία επεξέτεινε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, τη δυνατότητα δηλαδή διορισμού επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα να μη διορίζονται μόνιμοι γιατροί, παρά μόνο επικουρικοί.

    Καταφέραμε με πολύ κόπο, αλλά το καταφέραμε, ελπίζουμε να είναι αληθές, σίγουρα μας έχουν κρύψει, ότι την 4ετία από το ’04 μέχρι το ’08 διορίστηκαν 5.895 επικουρικοί γιατροί – θα σας δώσουμε τον πίνακα – εκ των οποίων μόνο το 11%, δηλαδή 629 γιατροί είναι στα νησιά, σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές. Θα σας τα δώσουμε αυτά στη συνέχεια.

    Συμπληρωματικά. Για τα ψυχιατρικά νομίζω τα είπαν οι δύο συνάδελφοι. Δεν έχω λόγο να πω. Αυτά όμως που συμβαίνουν σήμερα τα είχαμε προβλέψει στην επερώτηση προχθές στη Βουλή και η απάντηση του Υφυπουργού, του άπειρου υφυπουργού, ήταν περίπου άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, ότι δεν ξέρουμε τα νούμερα, δεν είμαστε καλά ενημερωμένοι στον προϋπολογισμό.

    Μεταφέρω τελειώνοντας, μια έκκληση των εργαζόμενων στον ΟΚΑΝΑ που με πήραν τώρα το πρωί. Των εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης. 72 Κέντρα Πρόληψης, οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Όλα υπολειτουργούν. Όλα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή στον ΟΚΑΝΑ δια τα Κέντρα Πρόληψης οφείλονται – ακούσατε – 3,5 εκατ. ευρώ υπόλοιπο του ’06 και του ’07.

    Οφείλεται όλο το 2008 που είναι 6,5 εκατ. ευρώ και οφείλονται και 2,5 εκατ. ευρώ από την ΚΕΔΚΕ μέσω των ΚΑΠ. Δηλαδή σύνολο 12,5 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι κάνουν έκκληση, έχουν να πληρωθούν άλλοι 4, άλλοι 5, άλλοι 6, άλλοι 7, άλλοι 8 μήνες και εν πάση περιπτώσει ζητούν την συμπαράσταση όλων μας, όλων σας και όλης της κοινωνίας, διότι τα Κέντρα Πρόληψης βάσει της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, τα Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα.

    Και κλείνω με ένα θέμα που θα ήθελα λίγο την προσοχή σας. Ενθυμείστε όλοι ότι με πολύ εντυπωσιακό τρόπο, επικοινωνιακό τρόπο, τέλος του 2005 ψηφίστηκε ο νόμος για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ήταν μια πρόταση η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών μας, την πήρε ο τότε Υπουργός ο κ. Κακλαμάνης, την έκανε νόμο, τη στηρίξαμε και εμείς στη Βουλή και περιμέναμε μετά από 3,5 χρόνια, γιατί τόσα είναι, ’06, ’07, ’08, τρία χρόνια και ένα μήνα, η Αρχή να έχει λειτουργήσει, να έχει αποδώσει έργο, να έχει φέρει αποτελέσματα στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα με τη γονιμότητα.

    Και έπεσε στα χέρια μου η έκθεση της επιτροπής προς την Πρόεδρο της Βουλής, επιτρέψτε μου να σας διαβάσω δυο-τρία πράγματα. Τα πήρα απ’ τη Βουλή αυτά τα στοιχεία. Αξίζει τον κόπο, γιατί πραγματικά εδώ ολοκληρώθηκε το έργο της κυβέρνησης. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Τρία χρόνια και ένα μήνα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

    Ακούστε τι λέει: «Όπως προκύπτει απ’ την έκθεση αυτή η Αρχή – η ανεξάρτητη Αρχή στην οποία συμμετέχει το πιο καλό, το πιο άριστο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, 9 τακτικοί και 9 αναπληρωματικοί – κατόρθωσε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της να παράγει σημαντικό έργο χωρίς όμως να έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της. Η αδυναμία αυτή οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους και κυρίως στην έλλειψη στοιχειώδους συμπαράστασης από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο δεν αντιμετωπίζει την Αρχή ούτε καν ως δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσία του, πολλώ δε μάλλον ως ανεξάρτητη Αρχή».

    Δεν έχουν καταβληθεί τα οδοιπορικά των ανθρώπων που έρχονται τρία χρόνια από την άλλη Ελλάδα. Δεν έχουν προσληφθεί τα προβλεπόμενα 30 άτομα. Δεν υπάρχει γραμματειακή στήριξη. Δεν υπάρχει τηλεφωνική στήριξη. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα.

    Ελπίζω η πραγματικότητα οι διαμαρτυρίες των ζευγαριών με έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα είκοσι – τριάντα νέα ζευγάρια ότι δεν καλύπτονται οι δαπάνες για τις προσπάθειες που κάνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία κάτι που προβλέπονταν να ρυθμιστεί με Προεδρικό Διάταγμα. Ελπίζω όλα αυτά να φτάσουν στο Υπουργείο και επιτέλους να προχωρήσουν έστω και ετούτη την ώρα στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων. Σας ευχαριστώ πολύ.

    Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχουν ερωτήσεις; Ο κ. Βενιζέλος από την ΑΥΓΗ.

    Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μια ερώτηση για τον κ. Φλωρίδη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί μας έχουν ενημερώσει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου δεν έχει δεχτεί ακόμα την ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση. Εσείς θέτετε ζητήματα σχετικά με τη σύμβαση όσον αφορά την ύπαρξή της. Υπάρχει ένα στοιχείο αμφισβήτησης. Επειδή αμφιβάλλω αν το ΠΑΣΟΚ δε γνωρίζει τη σύμβαση μιας και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Υπάρχει κάποιο θέμα επί της ουσίας που θέτει το ΠΑΣΟΚ για το κείμενο της σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών με το Υπουργείο Υγείας;

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Για ποια σύμβαση να μιλήσουμε όταν, επαναλαμβάνω, την 1η Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ότι υπογράφηκε από τον Υπουργό και τον Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και τη 15η Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπογραφεί. Για ποια σύμβαση θα μιλήσουμε; Υπογράφηκε πρόκειται να υπογραφεί; Τι είναι η σύμβαση αυτή;

    Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τι υπέγραψαν;

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Υποτίθεται ότι η σύμβαση αυτή ένα κείμενο που εμφανίστηκε κάπου έχει την υπογραφή του κ. Αβραμόπουλου και του Προέδρου της ΟΕΝΓΕ του εκλεκτού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ζήτημα αν αυτή η σύμβαση είναι υπαρκτή με την έννοια που ο νόμος προβλέπει, δηλαδή τι προβλέπει ο νόμος; Προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και από τον Υπουργό Οικονομικών για όλα τα ζητήματα τα οποία ρυθμίζει και στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή αγνοούμε σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Αβραμόπουλου, όχι τις δικές μας, ο οποίος την 1η Δεκεμβρίου λέει ότι την υπέγραψε στις 15 Ιανουαρίου λέει ότι πρόκειται να την υπογράψει. Δε γνωρίζουμε αν τελικώς και τι έχει συμβεί. Αν έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και κυρίως αν έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας και τελικώς αν θα έρθει και πότε θα έρθει στη Βουλή. Εμείς διερμηνεύουμε αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε να εκφράσουμε την αγωνία των γιατρών της χώρας που κάθε φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια υπόσχεση του κ. Αβραμόπουλου η οποία δεν τηρείται και που δημιουργεί ένα καθεστώς διαρκούς αναβρασμού στα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό το ζήτημα θέτουμε με την έννοια υπάρχει η σύμβαση;

    Πού είναι η σύμβαση; Θα έρθει η σύμβαση στη Βουλή; Πότε θα έρθει; Ακούμε από την 1η Δεκεμβρίου ότι όπου να ‘ναι έρχεται. Δεν την έχουμε δει ακόμα. Επομένως για ποια σύμβαση το ΠΑΣΟΚ να μιλήσει για αυτήν που υπογράφηκε ή γι’ αυτή που πρόκειται να υπογραφεί; Είναι απλά τα θέματα. Εγώ αναφέρομαι σε δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου δεν είναι από το μυαλό μου αυτά. Και σε διαρκείς υποσχέσεις που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις που κάνει το Υπουργείο Υγείας. Ότι θα έρθει μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου στη Βουλή να ψηφιστεί. Δεν ήρθε.

    Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί όταν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν υπάρχει σύμβαση ίσως να διευκολύνετε αργότερα τον κ. Υπουργό όταν θα πει ότι δεν έχω υπογράψει και ποτέ.

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν συνυπογράφον.

    Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παρουσία του κ. Λεοπόδη έγινε η υπογραφή.

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δε με ενδιαφέρει η παρουσία οποιουδήποτε. Εγώ μιλώ πάνω σε επίσημα πράγματα. Αντισυμβαλλόμενος του κ. Αβραμόπουλου δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ ήταν η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών. Επομένως αν υπάρχει ζήτημα εξαπάτησης ή όχι δεν ξέρω, εντέλει αυτή θα είναι η Ομοσπονδία. Το ΠΑΣΟΚ θέτει τα ζητήματα και επαναλαμβάνω τα θέτει ακούγοντας την κραυγή των γιατρών την αγωνία την οποία κάθε μέρα μεταφέρουν από τον τρόπο που εκφράζονται ότι τι γίνεται με αυτή τη σύμβαση. Αυτό λέμε. ¶ρα το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί επισήμως έπ’ αυτού όταν η σύμβαση και αν ποτέ έρθει στη Βουλή. Κατατεθεί ως επίσημο κυβερνητικό κείμενο δηλαδή. Μέχρι τότε επί ποίου θέματος να τοποθετηθούμε;

    Δηλαδή, όταν σας λέω ο κ. Υπουργός και νομίζω ότι ξέρω ελληνικά και τα καταλαβαίνουμε όλοι όταν λέει ότι είμαστε στο τελικό στάδιο να υπογράψουμε τη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας των Γιατρών τι σημαίνει αυτό; Όποιος το διαβάζει και δεν ξέρει τα προηγούμενα πιστεύει ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση. Αν το διαβάσεις αν έρθεις στην Ελλάδα στις 15 του μηνός και ακούσεις αυτή τη δήλωση τι θα φανταστείς; Ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση. Έτσι δεν είναι; Τι να κάνουμε εμείς τώρα; Έχουμε μιλήσει πάρα πολύ καθαρά για το ζήτημα αυτό.

    Γ. ΜΟΥΣΓΑΣ: Εγώ θα επανέλθω σε μια ερώτηση που υπέβαλλα και την προηγούμενη φορά για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και συγκεκριμένα με την Υπουργική Απόφαση που βγάλατε εσείς ως Κυβέρνηση το 1998 τη 1320. Και δράττομαι από την ευκαιρία από την επισήμανση για το «ΠΕΚ» που κοστίζει 1.800 ευρώ και χρεώνεται στο ασφαλιστικό ταμείο. Και είπε και ο κ. Σκουλάκης ότι για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Κι όμως με αυτή την Υπουργική Απόφαση που εξαιρούνται τα φάρμακα τα ακριβά από το κλειστό νοσήλιο είναι αυτά που είναι πάνω από 41,10 ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη όπως διαπιστώθηκε στο τελευταίο συνέδριο των οικονομικών της υγείας αυξήθηκε τη δεκαετία 1998 – 2008 από 15% ή 15.5% για την ακρίβεια σε 29,5% για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ερώτηση τι θα κάνετε γι’ αυτό; Θα συνεχίσετε αν γίνετε κυβέρνηση την ίδια πολιτική ή θα τις καταργήσετε τέτοιου τύπου αποφάσεις;

    Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καταρχήν θέτετε το πρόβλημα της συνολικής χρηματοδότησης στο χώρο της υγείας έτσι δεν είναι; Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του έχει δεσμευτεί ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση σε βάθος τετραετίας σε ποσοστό 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αυτό σημαίνει σε σημερινές τιμές 2,5 δις ευρώ επιπλέον. Όσον αφορά τις Υπουργικές Αποφάσεις που προσπάθησαν στο παρελθόν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ να βάλουν μια τάξη σε αυτά τα δύσκολα ζητήματα πρέπει να σας πω ότι αυτές οι αποφάσεις είχαν επιτυχή αποτελέσματα κατά το ένα μέρος ατύχησαν σε κάποια άλλα. Έχουμε την εμπειρία μετά από όλη αυτή τη διαδικασία να πούμε ότι προφανώς χρειαζόμαστε και ρυθμίσεις οι οποίες θα οδηγούν σίγουρα στην άσκοπη μάλλον στην περιστολή της άσκοπης δαπάνης η οποία γίνεται στο χώρο του φαρμάκου.

    Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα όταν ήρθε η περίφημη κατάργηση της λίστας ότι αυτό θα οδηγούσε στην εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε, δυστυχώς γιατί όλη αυτή τη δαπάνη καλούνται να την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία δηλαδή οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους και κατά ένα μέρος το κράτος μέσω του προϋπολογισμού του. ¶ρα αν δει κανένας την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης από την εισαγωγή της λίστας μέχρι και το 2003 θα δει ότι ήταν ανεπαίσθητη η αύξησή της. Από το 2003 και μετά αρχίζει μια εκτίναξη η οποία οδήγησε τη δαπάνη σε δυσθεώρητα ύψη.

    Επομένως, καλό θα είναι να θυμόμαστε, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία. Κυβερνάει και φέρνει αποτελέσματα με ανατροπή των πολιτικών που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και η οποία ανατροπή των πολιτικών οδήγησε συνολικά τη δαπάνη σε δυσθεώρητα ύψη, τα χρέη επίσης σε πάρα πολύ μεγάλα μεγέθη. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι και οι ασφαλισμένοι είναι δυσαρεστημένοι και βεβαίως όλοι όσοι προσέρχονται στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι δυσαρεστημένοι. Δηλαδή έχουν συμβεί απίθανα πράγματα. Έχουμε εκτίναξη των δαπανών για το χώρο συνολικά της υγείας και ταυτόχρονα μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορούσε να το καταφέρει.

    Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Η κα Δαβαρία από το ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά.

    ΑΘΗΝΑ ΔΑΒΑΡΙΑ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας σχετικά με την έξαρση των ενδωνοσοκομειακών λοιμώξεων που παρουσιάζει το νοσοκομείο Ευαγγελισμός σύμφωνα με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου με αποτέλεσμα η θνησιμότητα των ασθενών να ξεπερνάει και το 30%. Μάλιστα σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα περιστατικά. Θα ήθελα ένα σχόλιο δικό σας.

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το σχόλιο είναι το εξής. Είναι ακόμα μια δυσάρεστη εξέλιξη της κακής πορείας που έχει πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν κανείς διαβάσει την επιστημονική ανακοίνωση που έχει γίνει για τις αιτίες που προκαλείται το φαινόμενο αυτό θα διαπιστώσει ότι μία από τις βασικότερες αιτίες είναι η έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού η οποία οδηγεί στη μείωση της σχετικής ασφάλειας για τη λειτουργία των μονάδων αυτών. ¶ρα βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο ζήτημα. Ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δε χρηματοδοτείται όπως πρέπει ή εν πάση περιπτώσει όπου χρηματοδοτείται είναι για να πάνε πολλά χρήματα στις τσέπες των λίγων και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού αυτές δεν έχουν τηρηθεί με αποτέλεσμα να έχουμε και τα φαινόμενα αυτά. Δηλαδή έχουμε ένα γεγονός που οδηγεί σε θανάτους ανθρώπων που έχουν μπει στην εντατική για να σώσουν τη ζωή τους εξαιτίας της απουσίας νοσηλευτικού προσωπικού.

    Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Υπάρχει άλλη ερώτηση; Ευχαριστούμε πολύ.