Απορρίφθηκε η πληρωμή πρόσθετων εφημεριών στους γιατρούς – Τσίπρας: «Κυβέρνηση ανεύθυνων και υποκριτών»

Απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση όλες οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής, μεταξύ αυτών και για τις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών καθώς και όλες τις τροπολογίες για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι εάν γίνονταν δεκτές οι τροπολογίες, αυτό θα προκαλούσε αλγεινή εντύπωση στους πολίτες.

Οι τροπολογίες αφορούσαν στην:

-Πληρωμή πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού που έγιναν στο ΕΣΥ από την 1η Ιουλίου 2020, λόγω των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η πανδημία.

-Δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και την απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.

-Λήψη μέτρων που αφορούν στην ενίσχυση των Αναπήρων που είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.

-Κατάθεση στη Βουλή των πρακτικών της αρμόδιας Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που αφορούν στις προτάσεις τους για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ανδρέας Ξανθός: «Μια λέξη μόνο ταιριάζει: ντροπή»

Με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση  μένει μόνο στις υποκριτικές επευφημίες και στα ανέξοδα «ευχαριστώ». Αναλυτικά η δήλωση:

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας απέρριψαν την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα πληρωμής πρόσθετων  δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση έληξε 1/7/2020, με αποτέλεσμα  οι πέραν του πλαφόν εφημερίες που υποχρεωτικά πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας, με τεράστια ψυχοσωματική επιβάρυνση των γιατρών, παραμένουν απλήρωτες για μήνες.

Αντί λοιπόν  το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει την ευθύνη και να  αντιμετωπίσει την εκκρεμότητα αποδεχόμενο την έτοιμη νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται πεισματικά να το κάνει χωρίς καμιά αιτιολογία. Την ίδια ώρα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων για τις εφημερίες του τελευταίου 3μηνου του 2020, με κίνδυνο να έρθουν οι γιορτές και να είναι απλήρωτες και οι τακτικές εφημερίες από τον Οκτώβριο  και μετά.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής» ανταποκρίνεται . Και μένει μόνο στις υποκριτικές επευφημίες και στα ανέξοδα «ευχαριστώ» . Μόνο που αυτό προκαλεί, προσβάλλει και, κυρίως, πλήττει το ηθικό των γιατρών στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης. Μια λέξη μόνο ταιριάζει : ντροπή!».

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους αναίσθητους και υποκριτές

Με μια σκληρή ανάρτηση ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει στο twitter την απόρριψη της τροπολογίας για την πληρωμή των εφημεριών στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο @syriza_gr για να πληρωθούν άμεσα οι απλήρωτες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Κάθε μέρα γίνεται πιο σαφές ότι η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους αναίσθητους και υποκριτές».