Απόσυρση για 17 φάρμακα

Η φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της διάθεσης των προϊόντων της, επειδή θεωρεί ασύμφορες τις τιμές τους ύστερα από τις μειώσεις

Σε απόσυρση 17 φαρμάκων από την ελληνική αγορά προχωρεί η εταιρεία «Novo Nordisk», θεωρώντας ασύμφορες τις τιμές τους, μετά τις μειώσεις στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η κυβέρνηση.Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη με παρέμβαση της μητρικής εταιρείας, ενώ το ενδεχόμενο της απόσυρσης προϊόντων τους εξετάζουν κι άλλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.
Με επιστολή τους προς τους επαγγελματίες Υγείας και Συλλόγους Ασθενών, οι υπεύθυνοι της εταιρείας ενημερώνουν ότι προχωρούν σε προσωρινή αναστολή της διάθεσης φαρμακευτικών της προϊόντων στην Ελλάδα και πως η απόφαση θα οδηγήσει σύντομα σε έλλειψη ορισμένων προϊόντων.

Προς το παρόν, διατίθεται απρόσκοπτα η ανθρώπινη ινσουλίνη Actrapid, Protaphane και Mixtard 30 σε φιαλίδια των 10 ml στις μειωμένες τιμές που ορίζονται από το νέο δελτίο τιμών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η «Novo Nordisk» οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα της έκδοσης του νέου δελτίου τιμών:

«Αυτό υπαγορεύει μια μέση μείωση των τιμών των προϊόντων της Novo Nordisk στην Ελλάδα της τάξης του 25%. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απαξίωση των προϊόντων της, δεδομένου ότι οι τιμές της στην Ελλάδα ήταν ήδη μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη και έτσι η Novo Nordisk Ελλάς ΕΠΕ θα πρέπει πλέον να λειτουργεί με ζημία, γεγονός που δεν την καθιστά βιώσιμη.

 

Το δελτίο τιμών
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκτιμούν ότι τόσο το δελτίο τιμών όσο και ο τρόπος που υλοποιείται δεν είναι σύννομα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και σύντομα θα ανακληθεί. Για τον σκοπό αυτό προχωρούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Καλούν τους πάσχοντες από διαβήτη που χρησιμοποιούν τα προς απόσυρση προϊόντα να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους, ώστε να συζητήσουν εναλλακτικές θεραπευτικές λύσεις.

Απευθυνόμενοι στους επαγγελματίες Υγείας, τους προτρέπουν να ενημερώσουν τους ασθενείς τους γι’ αυτή την κατάσταση και να συζητήσουν μαζί τους πιθανές εναλλακτικές θεραπευτικές λύσεις, στην περίπτωση που εμφανιστεί έλλειψη.