Αποθηκεύουν νοσοκομειακά απόβλητα σε αποθήκες σιτηρών!

ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για τη δημόσια υγεία κρύβει ο τρόπος που γίνεται η αποκομιδή των ιατρικών αποβλήτων σε πολλά νοσοκομεία στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, αλλά και την Κρήτη, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στην Εισαγγελία της Αθήνας, με βάση τις οποίες διενεργείται κατεπείγουσα έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές αρχές, ο εκπρόσωπος της καταγγελλόμενης εταιρείας έχει αναλάβει έπειτα από 68 διαγωνισμούς την αποκομιδή των νοσοκομειακών αποβλήτων από διάφορα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να τηρεί τους στοιχειώδεις υγειονομικούς κανόνες, αποθηκεύοντάς τα ακόμη και σε αποθήκες σιτηρών, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύτηκαν στην αγορά της Βορείου Ελλάδος!

Ύστερα από μήνυση

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της εταιρείας Hydroclaves Systems Corporation, που εδρεύει στον Καναδά, με την οποία στρέφεται κατά του διαχειριστή ελληνικής εταιρείας που έχει αναλάβει την επεξεργασία των ιατρικών αποβλήτων, κατηγορώντας τον για κακουργηματική απάτη, αλλά και για παραβίαση των όρων υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ρίτσαρντ Βαν Ντερ Γουόλ υποστηρίζει ότι ο μηνυόμενος επιχειρηματίας, αν και είχε συμφωνήσει με την καναδική εταιρεία από το 1999 να αναλάβει την εκπροσώπησή της στην Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση και την επεξεργασία των ιατρικών απορριμμάτων, εντούτοις ψευδώς τους ενημέρωνε ότι δεν είχε κατορθώσει να υπογράψει ούτε μία σύμβαση με δημόσιο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι:

*Ο επιχειρηματίας μετέφερε τα μολυσματικά απόβλητα σε αποθήκες, που λειτουργούν παράνομα, ενώ σε μία από αυτές υπήρχαν παράλληλα αποθηκευμένα κατά τις μέρες που γινόταν η διαδικασία αποστείρωσης των αποβλήτων, σιτηρά που αργότερα διοχετεύτηκαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

* Τα απόβλητα μεταφέρονταν με ακατάλληλα φορτηγά, στα οποία δεν λειτουργούσαν οι θάλαμοι ψύξης, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή συντήρησή τους.

Ο δικηγόρος του μηνυτή κ. Στέλιος Παπαγεωργίου – Γονατάς, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, έχει ήδη ενημερώσει και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση, η δικογραφία θα επιστρέψει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης, εφόσον διαπιστωθεί η τέλεση των καταγγελλόμενων αξιόποινων πράξεων.