Αποζημιώσεις «ψίχουλα» για οδοντιατρικές υπηρεσίες

Οι τιμές, με τις οποίες αποζημιώνονται οι οδοντιατρικές υπηρεσίες από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εξαιρετικά χαμηλές. Συνήθως μάλιστα οι ασφαλισμένοι δεν μπαίνουν στον κόπο να περάσουν από ελεγκτή για να πάρουν τα χρήματα, τα οποία ισοδυναμούν με «ψίχουλα» μπροστά στο πραγματικό κόστος.

Η εξαγωγή δοντιών, το σφράγισμα, η επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτιμάται με 6,25 ευρώ ενώ όλοι ξέρουμε ότι κοστίζουν 35-50 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Προσθετικές και άλλες εργασίες πιο πολύπλοκες δεν έχουν καν τιμολογηθεί, ενώ περιοδοντολογικά προβλήματα μεγάλου κόστους αποζημιώνονται ως απλές επισκέψεις. «Τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για το ταξί» λένε χαρακτηριστικά οι ασφαλισμένοι και έτσι οι περισσότεροι δεν παίρνουν ούτε αυτά. Κάπως έτσι πληρώνουμε από την τσέπη μας το 94% του κόστους της οδοντιατρικής φροντίδας, που ισοδυναμεί με το 33% των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Μια ήπια προσαρμογή του κρατικού τιμολογίου για την αποζημίωση των οδοντιατρικών πράξεων που έγινε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας πριν από δύο χρόνια, δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Το όφελος για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μεγάλο αντίστοιχο με το κόστος για τους πολίτες που συχνά είναι δυσβάσταχτο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, όπου η οδοντιατρική φροντίδα είναι δωρεάν έχει υπολογιστεί ότι οι αναγκαίες δαπάνες είναι ίσες με τα κονδύλια, που διατίθενται για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων που αποτελούν τη μάστιγα του καιρού μας.