Αποζημίωση 3,5 εκατ. ευρώ για τον θάνατο λεχώνας

Αποζημίωση που αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ καλείται να καταβάλει το γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας στην οικογένεια της Μαρίας Σινάπη που πέθανε το 2000 από σηψαιμικό σοκ, το οποίο προκάλεσε τμήμα του πλακούντα που παρέμεινε στη μήτρα, και το οποίο δεν διεγνώσθη από τους γιατρούς.

Την ποινή αυτή επέβαλε στο νοσοκομείο το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, της νοσηλείας, αλλά και κατά την επάνοδο της ασθενούς στη μαιευτική κλινική, το νοσοκομείο δεν έλαβε όλα τα αναγκαία, προβλεπόμενα και επιβαλλόμενα από τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί και να αποκατασταθεί η υγεία της γυναίκας ή να αποτραπεί η επιδείνωσή της, αφού δεν αξιολογήθηκαν σωστά τα ευρήματα των διαθέσιμων διαγνωστικών μέσων αλλά ούτε και η συνολική κλινική της εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι η 26χρονη Μαρία Σινάπη, γέννησε με καισαρική τομή στις 4 Οκτωβρίου του 2000, το τρίτο της παιδί στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Ελαβε εξιτήριο στις 11 Οκτωβρίου και την επομένη επέστρεψε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Η διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου ήταν κολικός του νεφρού.

Στις 19 Οκτωβρίου η άτυχη γυναίκα πέθανε, εξαιτίας σηψαιμικού σοκ από τμήμα πλακούντα που παρέμεινε στη μήτρα, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.

Το Πρωτοδικείο στην απόφασή του (κατά της οποίας θα ασκήσει έφεση η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας) αναγνωρίζει ότι πρέπει να καταβληθεί στον σύζυγο της Μαρίας Σινάπη το ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως για το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου 2006 έως 5 Φεβρουαρίου 2049 και για την επιμέλεια των τριών ανήλικων παιδιών το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως από 1η Νοεμβρίου έως και την ενηλικίωσή τους.

Σύμφωνα με την απόφαση το νοσοκομείο θα καταβάλει επιπλέον, 520.000 ευρώ στον σύζυγο, από 556.840 ευρώ σε κάθε ένα από τα τρία παιδιά, 170.000 ευρώ στην πεθερά της άτυχης γυναίκας, από 340.205 ευρώ στη μητέρα και τον πατέρα της και 193.470 ευρώ στον αδελφό της.