Αποζημίωση 400.000 ευρώ για αμέλεια γιατρών του ΚΑΤ

Ακόμη μία υπόθεση αμέλειας γιατρών που οδήγησε στο θάνατο 19χρονο έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των ιατρικών λαθών, για τα οποία το Δημόσιο καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ στην οικογένεια του νεαρού, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, αφού κρίθηκε ότι για τον θάνατό του ευθύνονται οι γιατροί.

Ολα ξεκίνησαν το 2000, όταν ο 19χρονος, έπειτα από τροχαίο, μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο τραυματισμένος στο κεφάλι και το πόδι, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια διεκομίσθη στο ΚΑΤ, παρουσιάζοντας πυρετό, αμνησία, ζάλη και διαταραχές προσανατολισμού. Υποβλήθηκε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις αλλά, μετά τα αποτελέσματα, οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν έκριναν ότι είναι σε θέση να πάρει εξιτήριο.

Την ίδια ώρα, ο νεαρός δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι του, ενώ τα συμπτώματα, όπως πόνοι στο στήθος, παραισθήσεις, ταχυπαλμία και βήχας, συνεχίζονταν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας εισήχθη στη νευροχειρουργική κλινική, αλλά και πάλι τα συμπτώματα δεν αξιολογήθηκαν ως σοβαρά από τους γιατρούς. Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας ο 19χρονος άφησε την τελευταία του πνοή από πνευμονική εμβολή.

Η επιδίκαση αποζημίωσης από το διοικητικό δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι συγγενείς, ήταν μονόδρομος αφού και η ποινική δικαιοσύνη αποφάνθηκε αμετάκλητα ότι οι θεράποντες γιατροί της νευροχειρουργικής κλινικής επέδειξαν αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με αποτέλεσμα να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Απορρίφθηκαν όλα τα επιχειρήματα που προέβαλαν τόσο οι γιατροί όσο και το νοσοκομείο ότι η κατάσταση της υγείας του νεαρού δεν ενέπνεε ανησυχία και η εμβολή ήταν εξαιρετικής φύσης επιπλοκή με πολύ μικρές στατιστικές πιθανότητες.

Σύμφωνα με τους ποινικούς δικαστές δεν αξιολόγησαν τα επίμονα και εμφανή συμπτώματα πνευμονικής εμβολής που παρουσίαζε ο νεαρός, με αποτέλεσμα να μη διαγνωστεί η πιθανότητα θρόμβωσης, να μην αναζητηθεί η κατάλληλη θεραπεία (χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής) και να επέλθει ο θάνατός του.

Τελικά το Διοικητικό Πρωτοδικείο (απόφαση 1720/2011) επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση στη μητέρα και τα αδέλφια του νεαρού 400.000 ευρώ.