Αρχη Δια Φάνειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εξελέγη πρωθυπουργός διακηρύσσοντας ότι «αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα», δεν φαίνεται όμως να θεωρεί απαραίτητο να συνομιλήσει και να διαβουλευτεί γι αυτήν με τους ίδιους τους πολίτες της. Εκτός εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση απέφυγε να θέσει σε δημόσια διαβούλευση* στο opengov.gr το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε, εκείνο που αφορά την επιτελική λειτουργία του κράτους (κλικ εδώ).

Μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου καταλαμβάνει η κατάργηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και συγχώνευση όλων σ΄ ένα νέο φορέα που αποκαλείται «Εθνική Αρχή Διαφάνειας». Είναι η εφαρμοσμένη εκδοχή του «δόγματος του οδοστρωτήρα», τον οποίο είχε αναφέρει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει το κόμμα του στον κρατικό μηχανισμό.

Έτσι, με την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας νιώθουν ασφαλείς οι καταστηματάρχες και εργοδότες στις αυθαιρεσίες τους, ενώ με την κατάργηση του ΣΕΥΥΠ θα ηρεμήσουν και όσοι κινδύνευαν από τα πορίσματα ελέγχου, όπως η ομάδα νοθείας στον ΠΙΣ που υπεξαίρεσε το εκλογικό υλικό..
 


*Τελικά, μετά την κατακραυγή, έθεσαν το νομοσχέδιο σε διαβούλευση για λίγες μόνον ώρες και αφού είχε πλέον κατατεθεί στη Βουλή και διανεμηθεί στους βουλευτές.