Αρχισαν τα προβλήματα με τις εφημερίες

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο Νοέμβριος για τις εφημερίες των νοσοκομείων.Οι γιατροί έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν το νέο μειωμένο ωράριο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο Κρατικό της Νίκαιας αναστέλλονται οι τακτικές εισαγωγές και ο προγραμματισμός τακτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων.Στις γενικές εφημερίες εισάγονται προς νοσηλεία μόνο ασθενείς, των οποίων κινδυνεύει άμεσα η ζωή και η σωματική ακεραιότητα, ενώ δρομολογείται η έκδοση εξιτηρίων για όλους τους υπόλοιπους ασθενείς.

Ανάλογα προβλήματα αναμένονται και σε άλλα νοσοκομεία, όπως «Ευαγγελισμός», «Ερυθρός», «Σισμανόγλειο», ΚΑΤ, «Αττικόν», «Δρομοκαϊτειο», Κρατικό Αθήνας, «Λαϊκό», «Ελπίς», Παίδων Πεντέλης, Πατησίων, «Πολυκλινική», «Σωτηρία» και στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σύσκεψη
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή σύσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός θα συναντηθεί αύριο με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία προκήρυξε για την Τετάρτη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καταβάλλει προσπάθεια να αποφευχθούν τα προβλήματα με τη λειτουργία των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων προς την Ομοσπονδία, ενώ τις επόμενες μέρες θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα των εφημεριών. Από την πλευρά τους, οι γιατροί εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Κατά την προχθεσινή σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, τονίστηκε ότι το υπουργείο πρέπει να υποχωρήσει άμεσα στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, τα οποία εξάλλου σηματοδοτούν μόνο μερική άρση των αδικιών που έχει υποστεί ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια.

Το συντονιστικό όργανο καλεί τους γιατρούς όλων των νοσοκομείων να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για το θέμα και να ορίσουν επιτροπές αγώνα.

Απευθύνει προειδοποίηση προς ορισμένους διοικητές νοσοκομείων, οι οποίοι δεν αποδέχονται το νέο ωράριο. Τους καλεί να αναλογιστούν τις ευθύνες που συνεπάγεται η κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών μη ασφαλούς για τους ασθενείς σύνθεσης και ο εξαναγκασμός γιατρών σε υπέρβαση ωραρίου, εφόσον δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ