Αρειος Πάγος: Με μέτρο η επίσχεση εργασίας

Οι εργαζόμενοι πρέπει να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας με μέτρο και μέσα στα όρια που επιβάλλουν «η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος», επισημαίνει ο Άρειος Πάγος.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο –με την υπ’ αριθμόν 2253/2009 απόφασή του– επικύρωσε απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την επίσχεση εργασίας που είχαν κάνει τέσσερις εργαζόμενοι σε ανώνυμη εταιρεία με έδρα τις Σέρρες.

Οι τέσσερις υπάλληλοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν τους είχε καταβάλλει τις συμφωνημένες αποδοχές δύο μηνών.

Τα δικαστήρια, ωστόσο, έλαβαν υπ’ όψιν τους ότι ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία καθυστερούσε πληρωμές, καθώς και ότι την περίοδο εκείνη ο επικεφαλής της εταιρείας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν, με αποτέλεσμα τα έσοδα (της εταιρείας) να μειωθούν σημαντικά. Στην απόφαση μάλιστα -η οποία έκρινε τελικά παράνομη και καταχρηστική την επίσχεση εργασίας- τονίζεται πως οι εργαζόμενοι προέβησαν στην επίσχεση δίχως να ενημερώσουν την εταιρεία, ώστε να της δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και ότι η ξαφνική απουσία των τεσσάρων εργαζομένων προκάλεσε ζημία στην επιχείρηση, διογκώνοντας τα οικονομικά προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζε.