Αρεταίειο, έκλεισαν 80 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης

Της Πεννυς Μπουλουτζα

«Το νοσοκομείο κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Με εντολή των υπουργείων Παιδείας και Υγείας». Αυτές τις φράσεις σε πανό, που βρίσκεται αναρτημένο εδώ και ημέρες μπροστά από ένα νοσοκομείο με ιδιαίτερο ιστορικό φορτίο, στο κέντρο της Αθήνας, τις διαβάζουν χιλιάδες ζευγάρια μάτια και αναρωτιούνται: «Mα είναι δυνατόν;»

Το Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Αρεταίειο, έπειτα από συνεχή προσφορά 110 ετών, πέφτει και αυτό «θύμα» των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναγκάζοντάς το να «συρρικνώνει» λειτουργίες του. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι η διοίκηση του νοσοκομείου υποχρεώθηκε το τελευταίο διάστημα να μειώσει κατά 40% τις «ανοιχτές» κλίνες νοσηλείας!

Χωρίς προσωπικό

Οπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Χειρουργικής, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής και μέλος του Δ.Σ. του Αρεταίειου κ. Διονύσιος Βώρος, «αυτή τη στιγμή, το νοσοκομείο δεν έχει το προβλεπόμενο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις από το υπουργείο Παιδείας». Σημειώνεται ότι το 50% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου σε νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό είναι κενές. «Αποτέλεσμα», σημειώνει ο κ. Βώρος, «τους τελευταίους τρεις μήνες είναι να μειώσουμε τις κλίνες του νοσοκομείου κατά 40%. Συνολικά το νοσοκομείο διαθέτει περίπου 200 κλίνες. Αυτές που έκλεισαν λόγω των προβλημάτων «ανήκουν» στη χειρουργική και τη Mαιευτική – Γυναικολογική Kλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο. Αξίζει να τονισθεί ότι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων διενεργούνται και λιγότερα χειρουργεία». Ο κ. Βώρος υπογραμμίζει ότι «χρωστάμε ρεπό στους εργαζομένους οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να δουλεύουν διπλοβάρδιες προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία νευραλγικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, όπως π.χ. τα χειρουργεία».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το νοσοκομείο σαφώς υπολειτουργεί και μόνον χάρη στις προσπάθειες όλων των εργαζομένων εξακολουθεί να διατηρεί την υψηλή ποιότητα στην εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και την εκπαίδευση των νέων γιατρών. Σημειώνεται ότι στο Αρεταίειο ασκούνται ημερησίως 110 φοιτητές της Ιατρικής.

Αλλο ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η συσσώρευση χρεών προς τους προμηθευτές, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησής του από την πολιτεία. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, «τα χρέη του νοσοκομείου έχουν φτάσει σε μεγάλα ύψη, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσχέρειες στην παράδοση ιατρικών υλικών και φαρμάκων. Υπολογίζουμε ότι οι υποχρεώσεις του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές ανέρχονται περίπου στα 20.000.000 ευρώ, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν άμεσα λειτουργικά έξοδα». Οπως καταγγέλλει ο κ. Στεφανάδης, «τα ασφαλιστικά Ταμεία καθυστερούν την καταβολή των νοσηλίων, ενώ και το υπουργείο Υγείας δεν καταβάλλει το σύνολο της μισθοδοσίας για τους ειδικευόμενους, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το υπουργείο καθορίζει τον αριθμό των ειδικευομένων που απασχολούνται στο νοσοκομείο».

Πάντως, πηγές του υπουργείου Υγείας τόνιζαν στην «Κ» ότι θα καταβληθεί το σύνολο της μισθοδοσίας των ειδικευόμενων, όπως άλλωστε προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Αρεταίειο έχει συμπεριληφθεί στην επικείμενη ρύθμιση των χρεών των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ που προωθούν τα υπουργεία Υγείας και Οικονομίας.

Σύμφωνα με τους καθηγητές του Αρεταίειου, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων με σκοπό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Στεφανάδης, «υπάρχει αντικειμενική ανάγκη να βρεθεί οριστική λύση στα διαχρονικά προβλήματα του Αρεταίειου», σημειώνοντας ότι «ένα νοσοκομείο που παρέχει τόσο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους Ελληνες πολίτες, όπως το Αρεταίειο, πρέπει να προστατευθεί».

Πλούσια προσφορά

Επισημαίνεται ότι σήμερα το νοσοκομείο στεγάζει τη Xειρουργική, Mαιευτική – Γυναικολογική, Aναισθησιολογική και Nεφρολογική Kλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ διαθέτει το Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ακτινολογίας, Παθολογικής Ανατομίας, Βιοπαθολογίας, Αιματολογίας και Κυτταρολογίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, το 2008, στη Xειρουργική Kλινική του Αρεταίειου πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 εισαγωγές ασθενών, όσες δηλαδή έγιναν και στη Mαιευτική – Γυναικολογική Kλινική.

Στη Nεφρολογική Κλινική διενεργήθηκαν περίπου 1.800 αιμοκαθάρσεις και εξυπηρετήθηκαν άνω των χιλίων εξωτερικών και νοσηλευομένων ασθενών. Στο Εργαστήριο Ακτινολογίας διενεργήθηκαν πέρυσι περίπου 27.000 εξετάσεις, ενώ το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων στο Αιματολογικό, Μικροβιολογικό, Παθολογοανατομικό, Κυτταρολογικό και Oρμονολογικό υπερέβη τις 600.000.