Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν σε 20 άτομα τα οποία ήλθαν σε επαφή με τον νοσηλευτή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου που νόσησε από τη νέα γρίπη.

Τον διαχωρισμό των κλάδων συντάξεων και Υγείας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- Θα γίνει επανέλεγχος στις αναπηρικές συντάξεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ

Το Ασφαλιστικό εν μέσω θέρους άνοιξαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά , ένα μόλις έτος μετά την ψήφιση του προηγούμενου νόμου με τον οποίο επιχειρείται η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης του κ. Καραμανλή στο υπουργείο Απασχόλησης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε «το επόμενο βήμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», ανακοινώνοντας τον διαχωρισμό του κλάδου Υγείας από τον κλάδο ασφάλισης στο ΙΚΑ, την ταχύτατη προώθηση και εφαρμογή του νέου καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την επανάκριση όλων των αναπηρικών συντάξεων με στόχο- όπως είπε- «την εξάλειψη των πλασματικών και μη πραγματικών αναπηρικών συντάξεων».

Πρόκειται για μεγάλες ανατροπές στο υφιστάμενο σύστημα που θα επιφέρουν σαφείς απώλειες ασφαλιστικών και υγειονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων, ιδιαίτερα στην υγειονομική περίθαλψη, όπου ο διαχωρισμός των κλάδων Υγείας αλλά και η μελλοντική ενοποίηση όλων των αντιστοίχων κλάδων των ασφαλιστικών ταμείων θα οδηγήσει σε ισοπέδωση προς τα κάτω των παροχών Υγείας για τους ασφαλισμένους.

O ι αλλαγές στους κλάδους Υγείας ενδέχεται να επέλθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα ξεκινήσουν από τον διαχωρισμό- αρχικώς- του κλάδου Υγείας στο ΙΚΑ, τα έσοδα του οποίου έχουν υποστεί πλήρη καθίζηση το τελευταίο εξάμηνο. Ακολούθως θα επέλθουν αντίστοιχες αλλαγές και στα υπόλοιπα Ταμεία και στη συνέχεια θα ενοποιηθούν έτσι ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη από έναν ενιαίο φορέα, ο οποίος θα έχει χωριστή διοίκηση. Με τον τρόπο αυτόν θεωρείται βέβαιον ότι τελικώς θα οδηγηθούμε και σε ενιαίες παροχές για όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκδοχές υπάρχουν στα συρτάρια της κυβέρνησης για τον διαχωρισμό των κλάδων Υγείας από το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα. Η πρώτη προβλέπει την καθιέρωση του «μοντέλου του ΙΚΑ» για όλους με τη συμπίεση των παροχών Υγείας στο επίπεδο του ιδρύματος. Πρόκειται για το «σκληρό» σενάριο, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να υπάρξει περιορισμός των εξετάσεων που θα καλύπτουν τα Ταμεία, επιβολή πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων του κάθε ασφαλισμένου, αλλά και εφαρμογή συστήματος σταδιακότητας στις διαγνωστικές εξετάσεις. Αντιθέτως, η δεύτερη λύση είναι σαφώς ηπιότερη και θα επιλεγεί εφόσον οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες και το πολιτικό κόστος δυσβάστακτο για την κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή θα διατηρηθούν οι κλάδοι Υγείας των ενοποιημένων πλέον ασφαλιστικών ταμείων, με ενιαίο κανονισμό παροχών για καθένα από αυτά. Συνεπώς θα έχουμε οκτώ κλάδους Υγείας για τα Ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων), ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ και τράπεζες) και ΤΕΑΠΑΣΑ (σώματα ασφαλείας). Θεωρείται βέβαιον ότι στην περίπτωση αυτή θα υφίσταται η μελλοντική προοπτική ενοποίησης των οκτώ κλάδων Υγείας σε έναν.

Στόχος της «κίνησης» αυτής είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών Υγείας όπου υπάρχει πραγματική σπατάλη, καθώς υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των δαπανών- περίπου 3 δισ. ευρώ- αποτελεί τεχνητή ζήτηση και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στους κλάδους Υγείας των Ταμείων, καθώς στον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ το έλλειμμα είναι 1,7 δισ. ευρώ, στον ΟΓΑ 900 εκατομμύρια, στον ΟΠΑΔ 400 εκατομμύρια και στον ΟΑΕΕ περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο σημείο της επερχόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αφορά τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Ηδη έχει ανακοινωθεί η λίστα με τα επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν από τον σχετικό κατάλογο, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί ποιες ειδικότητες θα ενταχθούν στον τροποποιημένο κατάλογο. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει «το ταχύτερο δυνατόν ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα ο νέος σύγχρονος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

Οι νέες εντάξεις εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή η οποία θα εκδώσει το πόρισμά της, ενώ ήδη είναι γνωστό ότι το πρώτο πόρισμα της επιτροπής προτείνει την εξαίρεση από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων 102 ομάδες και υποομάδες εργαζομένων. Πέραν τούτου με την πρόταση της επιτροπής ακόμη και τα επαγγέλματα που παραμένουν στα βαρέα και ανθυγιεινά εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τη βαρύτητα και θα έχουν πλέον διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τα προνόμια που θα απολαμβάνουν. Η πρόταση ξεκαθαρίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους και όχι τους ήδη εργαζόμενους.

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον υιοθετεί τις προτάσεις του πορίσματος και αν θα συμπεριλάβει κάποιες από τις ιδέες της επιστημονικής επιτροπής στα τελικά μέτρα της, καθώς πολλές φορές η αρμόδια υπουργός έχει λάβει αποστάσεις αναφερόμενη στον γνωμοδοτικό χαρακτήρα της επιτροπής. Πολλοί κλάδοι εργαζομένων διεκδικούν την ένταξή τους στον σχετικό κατάλογο.

Τ ο τρίτο στοιχείο των επικείμενων αλλαγών αφορά τις αναπηρικές συντάξεις. Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά ανακοίνωσε τον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων προκειμένου να αναζητηθούν περιπτώσεις «πλασματικών και μη πραγματικών συντάξεων», που έχουν αποδοθεί χωρίς να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, οι αναπηρικές αποτελούν το 14% των συντάξεων, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου τα ποσοστά κυμαίνονται από 7% ως 11%. Στο ΙΚΑ οι αναπηρικές συντάξεις φθάνουν το 13,2% και στον ΟΓΑ το 15,8%. «Πρωταθλήτρια» στις αναπηρικές συντάξεις είναι η περιφέρεια της Κρήτης (26% τα Χανιά και 25% το Ρέθυμνο), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι αναπηρικές συντάξεις απετέλεσαν για πολλά χρόνια και αποτελούν σε μικρότερο βαθμό και σήμερα αντικείμενο ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων και ρουσφετολογικών παρεμβάσεων. Στελέχη των Ταμείων εκτιμούν ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι αναπηρίας που κάθε άλλο παρά ανάπηροι είναι, και αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατανομή των συντάξεων αυτής της κατηγορίας κατά νομό, που παρουσιάζουν διαφορές που δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθούν.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
ΓΣΕΕ: «Αποδόμηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων»
Οξύτατες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των πολιτικών κομμάτων στη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. «Η λέξη “μεταρρύθμιση” και η πρακτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμες με την αποδόμηση και την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «θα υπάρξουν αγωνιστικές αντιδράσεις» και επισημαίνοντας πως «είναι αδύνατον κανείς να παρακολουθήσει τη ρητορεία του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, γιατί είναι πλέον ολοφάνερο ότι αυτή στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου σημειώνει ότι «ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει λεκτικό θράσος και ατολμία πράξης όταν μιλάει για μία ακόμη φορά για τη στήριξη της απασχόλησης και τις μεταρρυθμίσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η κυβέρνηση χρέωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με 7,7 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή εκτοξεύθηκε στα 8,3 δισ. ευρώ.

Στις αλλαγές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «σημαίνουν δραστικές περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης», ενώ από τον Συνασπισμό τονίζεται ότι «ο διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από τον κλάδο ασφάλισης έχει στόχο την αξιοποίηση των υποδομών του ΙΚΑ που είναι περιουσία των ασφαλισμένων, για να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ».