Αρνητική γνώμη για το δημόσιο σύστημα Υγείας

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Αρνητική εικόνα για το δημόσιο σύστημα Υγείας έχουν δύο στους τρεις κατοίκους της Κρήτης, η πλειονότητα των οποίων πιστεύει ότι χρειάζεται «μέσο» ή φακελάκι για να εξυπηρετηθεί γρήγορα στα δημόσια νοσοκομεία. Οι περισσότεροι Κρητικοί πιστεύουν ότι η υγειονομική περίθαλψη που εξασφαλίζουν τα ταμεία δεν είναι αντίστοιχη των χρημάτων που πληρώνουν σε αυτά. Πάντως, μεταξύ δημόσιου νοσοκομείου και ιδιωτικού, η πλειονότητα των Κρητικών θα επιλέξει το πρώτο σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα παγκρήτιας έρευνας που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.021 νοικοκυριών της Κρήτης, υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, διευθυντή των εργαστηρίων Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης και Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και του υποψηφίου διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων κ. Γεωργίου Ματαλλιωτάκη. Ειδικότερα, όπως κατέδειξε η έρευνα, το 37,8% των συμμετεχόντων έχει αρνητική γνώμη για την παροχή υπηρεσιών στο σύστημα δημόσιας Υγείας, το 27,8% μάλλον αρνητική, το 21,6% μάλλον θετική και το 9,6% θετική. Tο 75,2% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η εξυπηρέτηση στον τομέα της δημόσιας Υγείας εξαρτάται από την παρέμβαση πολιτικού ή διοικητικού «μέσου», ενώ το 81,6% θεωρεί ότι το «φακελάκι» βοηθάει στην καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση στην περίπτωση χειρουργικών επεμβάσεων. Οσον αφορά το χρόνο αναμονής στα επείγοντα περιστατικά το 27,6% υποστηρίζει ότι περίμενε 1 – 2 ώρες, το 19,9% από 31 λεπτά έως μία ώρα, το 14,2% από 11 λεπτά έως μισή ώρα ενώ το 17,7% δηλώνει ότι εξυπηρετήθηκε αμέσως.

Πάντως, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας το 46,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα θα προτιμήσει ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, το 30,3% ιδιωτικό και το 19% κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού. Αντίστοιχες είναι και οι επιλογές των Κρητικών για πολύ δύσκολες και απαιτητικές επεμβάσεις και θεραπείες, αφού το 42,3% θα προτιμούσε να απευθυνθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, το 33% σε ιδιωτικό και το 20,5% σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Ιδιωτική περίθαλψη παρά το κόστος

Αντίθετα, σε επίπεδο εξυπηρέτησης τα ιδιωτικά νοσοκομεία υπερτερούν στα μάτια των ερωτώμενων έναντι των δημοσίων, ενώ ο μικρός χρόνος εξυπηρέτησης, ο τρόπος προσέγγισης, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, η καθαριότητα και οι συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν δέλεαρ για τους πολίτες ώστε να απευθυνθούν στην ιδιωτική περίθαλψη παρά την οικονομική επιβάρυνση. Ομως, το 63,7% κρίνει ως «ακριβά» τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας και την περίθαλψη που παρέχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 66,7% όσων ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι τα χρήματα που πληρώνουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο για υγειονομική περίθαλψη δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο των παροχών υγείας που τους εξασφαλίζεται.