Αρνούνται να εμβολιαστούν για τη νέα γρίπη

Στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έπεσε ο κλήρος να είναι στην πρώτη σειρά των ομάδων που θα εμβολιαστούν για τη νέα γρίπη, γιατροί και νοσηλευτές είναι αυτοί που δείχνουν τη μεγαλύτερη απροθυμία να κάνουν το εμβόλιο.

 

Του Κωστή Κεκελιάδη

Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 16 Νοεμβρίου, ήδη έχουν παραληφθεί 800.000 εμβόλια και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα το σύνολο της παραγγελίας, που φτάνει τα 8 εκατ. με βάση τις αρχικές εξαγγελίες του τέως υπουργού Υγείας, οι οποίες συνοψίζονταν στην αρχή «κάθε κάτοικος κι ένα εμβόλιο».
Όμως γιατί η πληθυσμιακή ομάδα με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος -γιατροί και νοσηλευτές- αρνείται να εμβολιαστεί; Οι αντιρρήσεις τους συγκλίνουν στο ότι δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητά του, αλλά και ότι θέλουν να αποφύγουν πιθανές παρενέργειες, έστω ήπιες, όπως αυτές που παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις και από το εμβόλιο της κοινής γρίπης.
Ο διευθυντής της α’ παθολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ Παύλος Νικολαΐδης, ο οποίος μιλά για αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του νέου εμβολίου, λέει ότι τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές εκδηλώσεις, με σκοπό να πείσουν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να κάνει το πρώτο βήμα και να εμβολιαστεί.

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Υπό διαφορετικό πρίσμα βλέπει το ζήτημα ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Γιάννης Καβαλιώτης. Καταρχάς δηλώνει ότι θεωρεί τα εμβόλια γενικώς ως τον απλούστερο, ασφαλέστερο και φθηνότερο τρόπο πρόληψης των λοιμώξεων. Όμως για το συγκεκριμένο εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων οι αντιρρήσεις του εκκινούν από την πρωτόγνωρη βιασύνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δώσει το σήμα της πανδημίας και να παραχθεί εμβόλιο σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες για μία γρίπη που έχει ηπιότερα συμπτώματα από αυτά της κοινής. Κι όμως, ενώ το εμβόλιο της κοινής γρίπης ουδέποτε έχει γίνει μαζικά αλλά μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου, το νέο εμβόλιο σχεδιάζεται να γίνει σε μαζική κλίμακα. Τώρα εάν πολλοί σπεύδουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της κοινής γρίπης θεωρώντας ότι έτσι θα προστατευτούν, αποφεύγοντας παράλληλα να εκτεθούν σε ένα νέο εμβόλιο (κατά 50% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι οι πωλήσεις του εμβολίου της κοινής γρίπης σύμφωνα με τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), αυτό δείχνει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι παρενέργειες της παραπληροφόρησης.
Ο κ. Καβαλιώτης είναι σαφής: Το νέο εμβόλιο πρέπει να γίνει μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ανήκουν καταρχάς οι έγκυες κι όσοι πάσχουν από σοβαρές μακροχρόνιες ασθένειες (περιλαμβανομένων και των παιδιών), άρα στις ομάδες προτεραιότητας δεν μπορεί να εντάσσονται συλλήβδην τα υγιή παιδιά.
Όσο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αυτοί αν μη τι άλλο έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη της επιλογής έχοντας υπόψη τους όλα τα δεδομένα.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ
Απουσίες λόγω γρίπης θα γράψουν όλη την εβδομάδα μαθητές σε Χαλκιδική, Έβρο και Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ κλειστά θα μείνουν στο νομό Χαλκιδικής οι τρεις τάξεις του 1ου και 2ου γυμνασίου Πολυγύρου, οι τρεις τάξεις του λυκείου Φερών και το Α1 τμήμα του γυμνασίου ¶νθειας στον Έβρο και στην Αθήνα δύο τμήματα του 12ου γυμνασίου Καλλιθέας, οι έξι τάξεις του 1ου δημοτικού σχολείου Πετρούπολης. Πολλαπλά κρούσματα γρίπης καταγράφονται και σε νηπιαγωγείο της Βέροιας και σε τμήματα γυμνασίου και λυκείου των Τρικάλων, ενώ για πρώτη φορά κλείνουν  παιδικός σταθμός στην Αθήνα και βρεφονηπιακός σταθμός στα Τρίκαλα.

Προετοιμασία στο “παρά πέντε”
Στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της νέας γρίπης, που αρχίζει στις 16 Νοεμβρίου, μπαίνουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας από κοινού με τα λεγόμενα Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης (ΚΕΓ) των νομαρχιών, όπως προβλέπει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγεία. 
Έτσι, το κέντρο βάρους του εμβολιασμού της πρώτης φάσης μετατίθεται στις υγειονομικές μονάδες, οι οποίες μπορεί να διαθέτουν τον εξοπλισμό, αλλά αντιμετωπίζουν τα γνωστά οξυμένα προβλήματα υποστελέχωσης.
Όσο για τα δεκαοκτώ ΚΕΓ του νομού Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως έχουν κενά και στη στελέχωση και τον εξοπλισμό. Αν και υπήρχαν περιθώρια τουλάχιστον πέντε μηνών για την προετοιμασία, μόλις πριν από τρεις ημέρες η επιτροπή ποιότητας ζωής και εμπορίου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια υγειονομικού υλικού (γάντια, σύριγγες, ψυγεία), προκειμένου να εξοπλιστούν τα ΚΕΓ και να είναι σε θέση να εμβολιάσουν τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες του νομού για το νέο ιό της γρίπης των χοίρων.
Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού τέθηκε στην πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΟΕΝΓΕ) με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή. Η βασική εκκρεμότητα αφορά την προκήρυξη 2.000 θέσεων ιατρικού προσωπικού εντός του 2009 και άλλων 2.500 τον επόμενο χρόνο, όπως είχε συμφωνηθεί και είχε περάσει σε νόμο την περασμένη άνοιξη.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με τις νοσοκομειακές επιτροπές, ενώ έχει οριστεί γενική συνέλευση για τις 19 Νοεμβρίου με θέμα τις προσλήψεις και το εφημεριακό πρόβλημα.

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΕΘ
Το σύστημα επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης έχει φτάσει στα όριά του, τονίζουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο συνεδρίου που διεξάγεται στην Αθήνα. Με αφορμή την επαναφορά από το ΚΕΕΛΠΝΟ σεναρίων σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση πανδημίας γρίπης θα απαιτηθεί η λειτουργία μέχρι και επιπλέον 450 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας, οι εντατικολόγοι τονίζουν ότι από τις συνολικά 461 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργούν οι 343 εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κατά κύριο λόγο νοσηλευτικού αλλά και ιατρικού. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), αφού υπογραμμίζει τις διαδοχικές εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις που δεν υλοποιούνται, τονίζει ότι “όσοι κι αν προσληφθούν -ακόμη κι αν υποθέταμε πως αναλάμβαναν υπηρεσία αύριο- οι ΜΕΘ θα παρέμεναν κλειστές τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες”, κυρίως επειδή “το νοσηλευτικό προσωπικό που προσλαμβάνεται διαθέτει το βασικό τίτλο σπουδών, χωρίς εξειδίκευση, και στερείται των ειδικών γνώσεων που απαιτούνται, για να στελεχώσει άμεσα ένα τμήμα ΜΕΘ”.