Αρρυθμίες στα νοσοκομεία από την απεργία

«Εμφραγμα» προκαλούν στα νοσοκομεία οι κινητοποιήσεις των γιατρών.

«Εμφραγμα» προκαλούν στα νοσοκομεία οι κινητοποιήσεις των γιατρών. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής δεν πραγματοποιήθηκαν χθες προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ δεν λειτούργησαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Οι… αρρυθμίες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, τρίτη μέρα της απεργίας, κατά την οποία οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με ιατρικό προσωπικό ασφαλείας (30% της δύναμής τους), προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Σε κινητοποίηση βρίσκονται και οι γιατροί νοσοκομείων της περιφέρειας, με τα ποσοστά συμμετοχής να φτάνουν το 70% στην Πάτρα και στα Τρίκαλα και το 65% στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογα προβλήματα αναμένονται για τις 12 του μήνα, οπότε οι γιατροί θα μετάσχουν στην πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, καθώς και στις 19 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιείται πανυγειονομική πανελλαδική απεργία.

Με τις κινητοποιήσεις, οι γιατροί εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη ένταξη του Ταμείου τους (ΤΣΑΥ) σε ενιαίο φορέα. Το ΤΣΑΥ θεωρείται ένα υγιές Ταμείο, με αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων 1 προς 5,5 και μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.

Οι γιατροί ζητούν επαναφορά του κοινωνικού πόρου, που καταργήθηκε μόνο για το ΤΣΑΥ το 1997, και υλοποίηση της ειλημμένης δέσμευσης της πολιτείας για επιστροφή 35.000.000 ευρώ κατ έτος από τον προϋπολογισμό, μετά την κατάργηση του κοινωνικού πόρου. Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στα Ταμεία, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι υπάρχει στήριξη του υπουργού Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται θα υπάρξει ανταπόκριση από τους συνδικαλιστικούς φορείς και την ελληνική κοινωνία, η οποία πλέον έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουμε φτάσει στο παρά πέντε.

ΔΗΜ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ