Άρση μέτρων κατά κορονοϊού

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο των αναστολών λόγω έλλειψης τεκμηριωμένων επιστημονικών δεδομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να αποσύρει και το μέτρο των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων με ιδίους πόρους για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Ήδη από το Μάιο του 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) είχε δηλώσει ότι ο COVID-19 δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηρίζεται παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, και ήρε το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, σηματοδοτώντας το τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού.

Παρά ταύτα ο τέως Υπουργός Υγείας Α. Πλεύρης, κινούμενος από προφανή εμπάθεια, είχε κηρύξει τη λήξη των έκτακτων μέτρων της πανδημίας παντού εκτός από το χώρο της υγείας.

Εντέλει, με την υπ αρ. 39873 (ΦΕΚ Β 4698/22.07.2023) υπουργική απόφαση (κλικ εδώ) καταργείται η υποχρέωση των ανεμβολίαστων υγειονομικών να διενεργούν δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα διαγνωστικούς ελέγχους για τον COVID-19 (rapid tests) και αίρεται η απαγόρευση εργασίας τους σε ΜΕΘ,  ΜΤΝ και Μονάδες ογκολογικών ασθενών και Νεογνών. Παραμένει η υποχρέωση των εβδομαδιαίων διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας.