Ας έρθει η κ. Γκάγκα να της παραδώσουμε τα κλειδιά..

Έμφραγμα έχει προκαλέσει στις χειρουργικές κλινικές, αλλά και σε όλες τις μονάδες του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η δραματική έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα στη λίστα χειρουργείων να περιμένουν 1500 ασθενείς. 

«Ας έρθει η κ. Γκάγκα να της παραδώσουμε τα κλειδιά», ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου τρεις Διευθυντές Κλινικών του Νοσοκομείου, οι καθηγητές Χειρουργικής Απόστολος Καμπαρούδης (διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας), Παθολογίας Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και Παιδιατρικής Δημήτριος Ζαφειρίου.

Όπως τόνισαν το νοσοκομείο διαχειρίστηκε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών Covid-19 πανελλαδικά.

Ουσιαστικά, λειτούργησε ένα πλήρες δεύτερο νοσοκομείο μέσα στο υπάρχον, προκειμένου οι ασθενείς Covid να έχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, χωρίς όμως την ανάλογη ενίσχυση. Επιπλέον, προσέφερε και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με εμβολιαστικά κέντρα.

Όμως τώρα που επέρχεται “νηνεμία” εμφανίζονται πολύ πιο έντονα τα προβλήματα, κάποια εκ των οποίων είναι καταστροφικά.

Ο παθολογικός και ο παιδιατρικός τομέας στην κυριολεξία έχουν “γονατίσει” και είναι άγνωστο πότε θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση λειτουργίας με τόσο ταλαιπωρημένο και ψυχικά καταπονημένο προσωπικό.

Η εκπαίδευση των ειδικευομένων όλων των ειδικοτήτων, πολύ περισσότερο των χειρουργικών, έχει χαθεί για δύο χρόνια και για τις χειρουργικές ειδικότητες θα συνεχίσει να είναι πλημμελής, εφ’ όσον δεν ενισχυθεί το Αναισθησιολογικό Τμήμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο χειρουργικός τομέας, ο οποίος έχει πλήρως αδρανοποιηθεί και καταστραφεί μέσα στο νοσοκομείο και με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε κανέναν από τους σκοπούς ύπαρξής του.

Για την ελάχιστα ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, όλη αυτή η δραστηριότητα απαιτεί την παρουσία 40 ειδικών αναισθησιολόγων. Οι οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος στον υπάρχοντα οργανισμό του νοσοκομείου είναι 27 και οι υπηρετούντες, αυτή την στιγμή αναισθησιολόγοι είναι μόλις 9, με προοπτική μέχρι τέλους του χρόνου να ελαττωθούν ακόμη περισσότερο.

Ας σταματήσει λοιπόν ο κ. Πλεύρης τις εκδηλώσεις αυτοθαυμασμού και η κ. Γκάγκα την πλανοδιακή άσκηση πολιτικής και ας ακούσουν τους γιατρούς και την κοινωνία που βγάζουν κραυγή αγωνίας για το δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει μπροστά στα μάτια μας.