ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Δεκατρία νέα Ταμεία

* Ποιοι φορείς ασφάλισης θα δημιουργηθούν στη θέση των 155 που υπάρχουν σήμερα – Περικοπή συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας και ανατροπή του καθεστώτος των μητέρων

 

Οι τελικές ρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης – Οι ενοποιήσεις, οι αντιδράσεις και η περίοδος χάριτος
Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ

Στη ριζική ανατροπή του ασφαλιστικού τοπίου, με τη δημιουργία 13 ασφαλιστικών ταμείων στη θέση των 155 που υπάρχουν σήμερα και την ένταξη και του Ταμείου της ΔΕΗ στο ΙΚΑ, καταλήγει η κυβέρνηση, η οποία εμμένει σε τρία σημεία της μεταρρύθμισης παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι επιλογές της:

* Πρώτον, στη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων από το 50ό στο 55ο έτος.

* Δεύτερον, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 58ο στο 60ό έτος για όσους συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης.

* Τρίτον, στις σαρωτικές ενοποιήσεις Ταμείων.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει περικοπές επικουρικών συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος των μητέρων, υποχρεωτικές ενοποιήσεις Ταμείων και τη δημιουργία «ειδικού αποθεματικού-κουμπαρά» για τη χρηματοδότηση του συστήματος στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη Παρασκευή οριστικοποίησαν τις τελικές ρυθμίσεις, ενώ κατέληξαν στη δημοσιοποίησή του εντός των επόμενων ημερών.

Αύριο συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να καθορίσει τις αντιδράσεις της στις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς η Συνομοσπονδία ήδη έχει λάβει αρνητική θέση απέναντι στις κυβερνητικές θέσεις, έτσι όπως περιεγράφησαν στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς τες «κλίνη του Προκρούστη». Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν τα εξής:

Ενοποιήσεις Ταμείων. Ενοποιούνται τα ταμεία κύριας, επικουρικής ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας σε 13. Η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει χωριστό Ταμείο δημοσίων υπαλλήλων, με άλλο νομοσχέδιο.

Ταμεία Υγείας. Σχεδιάζεται η ενοποίηση σε έναν ενιαίο κλάδο υγείας των φορέων υγείας της Εμπορικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΗΛΠΑΠ, του ΗΣΑΠ, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της ΕΤΒΑ και των τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express. Αναμένεται να εξαιρεθούν τρεις φορείς υγείας – της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής και της Αγροτικής – που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Μητέρες. Περικόπτεται σε μεγάλο βαθμό το ευνοϊκό καθεστώς των μητέρων, σε τέτοιο σημείο που τελικώς πρακτικά να μην είναι εφαρμόσιμο. Το όριο ηλικίας των μητέρων ανηλίκων αυξάνεται κατά πέντε έτη, από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας. Σε αντιστάθμισμα αυτού αυξάνεται ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης, ο οποίος είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών, με οροφή τα έξι χρόνια για τρία παιδιά, από τα τέσσερα χρόνια που είναι σήμερα.

Αύξηση ορίων ηλικίας. Καταργούνται όλες οι συνταξιοδοτήσεις σε ηλικία κάτω 60 ετών, ενώ καθιερώνονται οικονομικά αντικίνητρα που καθιστούν «οικονομικά ασύμφορη» την πρόωρη συνταξιοδότηση. Η σύνταξη θα μειώνεται κατά 8% για κάθε έτος προ του ορίου ηλικίας που θα συνταξιοδοτείται ο ασφαλισμένος. Στο νομοσχέδιο διατηρείται η ρύθμιση για συνταξιοδότηση στα 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας ενώ εξετάζεται η συνταξιοδότηση στα 40 έτη ασφάλισης χωρίς όριο στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (π.χ. Ταμείο μισθωτών και Ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών), λόγω υψηλού κόστους.

Αρχή το 2013. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει περίοδο χάριτος ως το 2013, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτηθούν ως τη χρονολογία αυτή δεν θα θιγούν. Ακολούθως θα υπάρξει σταδιακή αύξηση (με εξάμηνα) των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας ή και της ηλικίας καταβολής της σύνταξης για όσους δεν έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από το 60ό και το 65ο έτος ηλικίας.

Σύνταξη με 3.500 ένσημα. Η κυβέρνηση προχωρεί στην πάγια πλέον εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων με 3.500 ένσημα αντί των 4.500 ενσήμων που ίσχυε ως τώρα.