ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Το σκληρό σενάριο επιλέγει η κυβέρνηση

Μεγάλες χαμένες οι γυναίκες- Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ

▅ Αντιδράσεις συνδικάτων και γκρίνιες υπουργών προκαλούν οι επώδυνες ρυθμίσεις για τους εργαζομένους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2013

▅ Η κυρία Πετραλιά έχει ξεκινήσει επαφές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης για να προλάβει δημόσιες διαφοροποιήσεις τους

▅ Οι τελικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο θα ληφθούν στη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με τον κ. Καραμανλή την ερχόμενη εβδομάδα 

Η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απευθύνεται σε δημοσιογράφους ενώ βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου ύστερα από συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό

Σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα, αλλά και έντονες επιφυλάξεις από κορυφαίους υπουργούς προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει επώδυνες ρυθμίσεις για τους εργαζομένους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2013.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από την υπουργό Απασχόλησης κυρία Φάνη

Πάλλη-Πετραλιά στα τέλη του μήνα, αλλά ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Ξανθόπουλος εκπροσωπώντας χθες τον κ. Γ.Σουφλιά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο υπουργός διαφωνεί με βασικές διατάξεις του νέου νόμου, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την ενσωμάτωση των μηχανικών στο ενιαίο Ταμείο των επιστημόνων. Ηταν το πρώτο σημάδι από το εσωτερικό μέτωπο που ανοίγει στη ΝΔ για το Ασφαλιστικό, επαναφέροντας και στη ΝΔ την «ασθένεια Γιαννίτση», το φαινόμενο δηλαδή που παρατηρήθηκε όταν ο πρώην υπουργός έμεινε μόνος μόλις επιχείρησε να θεσπίσει νέο Ασφαλιστικό επί κυβέρνησης Σημίτη.

Για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό, λοιπόν, η κυρία Πετραλιά έχει ξεκινήσει επαφές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης για να προλάβει δημόσιες διαφοροποιήσεις τους.

Η κυρία Πετραλιά έχει ήδη φροντίσει να συναντηθεί με τον κ. Γ. Σουφλιά (ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει σημαντικές επιφυλάξεις για βασικές διατάξεις του νέου νόμου) και με την κυρία

Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τις προσεχείς ημέρες έχει ζητήσει να συναντηθεί με τους κκ. Γ. Αλογοσκούφη (ο οποίος θα αναλάβει και τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος), Δ. Αβραμόπουλο και

Ευ.Μεϊμαράκη.

Το «χτένισμα» των τελικών διατάξεων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει αναλάβει η ίδια η υπουργός, η οποία έχει καθημερινή επαφή με τον Πρωθυπουργό. Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί είναι αν η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στο ενιαίο Ταμείο επιστημόνων και τους δημοσιογράφους ή αν θα δεχθεί τη συγκρότηση ενιαίου Ταμείου Τύπου στο οποίο θα υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Παρά το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει στην κυβέρνηση η υπαναχώρηση από την αρχική της απόφαση, φαίνεται τελικώς ότι οι δημοσιογράφοι θα εξαιρεθούν από την ενοποίηση επειδή ο κλάδος τους δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστημονικός, αλλά και επειδή είναι μισθωτοί ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι του ενιαίου Ταμείου (δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί)

είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν κατά τη συνάντηση που θα έχει η κυρία Πετραλιά με τον

Πρωθυπουργό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές του νέου συστήματος θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Βουλή

στις 15 Φεβρουαρίου.

Είναι σαφές πάντως ότι η κυβέρνηση επιλέγει το «σκληρό σενάριο» για την επίλυση του Ασφαλιστικού ώστε να εξασφαλίσει τη

βιωσιμότητα του συστήματος για τουλάχιστον 15 χρόνια, απορρίπτοντας ηπιότερα σχέδια που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου θα είναι:

* Οι ασφαλισμένοι που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ως το 2013, θα συνταξιοδοτηθούν με την ισχύουσα νομοθεσία. Ως το 2013 δεν θα θιγούν και όσοι θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

* Μετά το 2013 η γενική αρχή συνταξιοδότησης θα είναι ότι οι άνδρες συνταξιοδοτούνται όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 60ό έτος. Για τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που το Ταμείο τους επέτρεπε ως σήμερα τη συνταξιοδότησή τους σε μικρότερη ηλικία, θα υπάρξει σταδιακή εξομοίωση προσθέτοντας έξι ή δώδεκα μήνες ανά έτος στα ισχύοντα όρια συνταξιοδότησης. Για έναν ασφαλισμένο δηλαδή που ως το 2013 μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 55 χρόνια, το 2014 θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 56, το 2015 στα 57 κ.ο.κ. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλες σχεδόν τις κατηγορίες συνταξιοδότησης, πλην των επαγγελμάτων που χαρακτηρίζονται βαρέα και ανθυγιεινά.

* Δεν θα θιγεί το ύψος των κυρίων συντάξεων, αλλά θα μειωθεί σημαντικά το ύψος των επικουρικών συντάξεων, ιδίως στα Ταμεία όπου η επικουρική φθάνει ή υπερβαίνει το ύψος της κύριας σύνταξης. Ο γενικός κανόνας θα είναι ότι η επικουρική σύνταξη δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30%-40% της κύριας σύνταξης.

* Για να εξισορροπηθεί η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες μετά το 2013, θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας της μητρότητας με βασικό τη δυνατότητα παραμονής της μητέρας στο σπίτι για κάποιους μήνες μετά τον τοκετό χωρίς να χάνει τον μισθό της ή την ασφαλιστική της κάλυψη.

* Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία που έχει καλύψει ως εργαζόμενος μισθολογικά τα δέκα τελευταία χρόνια προτού βγει στη σύνταξη. Ειδικά για τους δημοσιογράφους θα υπολογίζεται η καλύτερη μισθολογικά διετία.

* Θα καθιερωθεί η δυνατότητα παραμονής στην εργασία και μετά το 65ο έτος με πρόσθετα κίνητρα αύξησης της σύνταξης του ασφαλισμένου. Με το νέο σύστημα εξάλλου δεν θα ισχύει όριο ηλικίας για όσους θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν και έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας, έστω και με διαδοχική ασφάλιση.