Ασφαλιστικός Προκρούστης για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Ενιαίο ταμείο και επώδυνες αλλαγές σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
 
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του ενιαίου ταμείου επιστημόνων, στο οποίο θα υπάγονται μεταξύ των άλλων γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί.
Oι εκπρόσωποι των επαγγελματιών στους κλάδους αυτούς φοβούνται ότι η ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων τους στο νέο Ταμείοσύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο- θα επιφέρει μείωση συντάξεων καθώς και επώδυνες αλλαγές στο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα πλήξουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους. Επιπλέον, η κυβέρνηση εκφράζει πλέον ανοικτά τις προθέσεις της να παρέμβει και στα αποθεματικά των Ταμείων αποσπώντας πόρους για το Ασφαλιστικό, γεγονός που βρίσκει αντίθετους τους ασφαλισμένους σε αυτά.

Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί

Ήδη ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ένταξή τους στο νέο ενιαίο ταμείο έχουν ταχθεί τόσο οι μηχανικοί όσο και οι δικηγόροι που συναντήθηκαν χθες για το θέμα αυτό με τον υπουργό Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα.
● Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων διετύπωσαν ενστάσεις για την ένταξή τους στο ενιαίο ταμείο, εκφράζοντας τον φόβο για προειλημμένες αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για κατάργηση ασφαλιστικών κεκτημένων των μελών τους.
● Αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος «απορρίπτει κάθε σκέψη για την ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ με άλλα Ταμεία», όπως τόνισαν έπειτα από πρόσφατη συνάντησή τους με τον υπουργό Απασχόλησης. Οι εκπρόσωποι των μηχανικών κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό τους από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι αποφασιστικά αντίθετοι με το σχέδιο ενοποίησης του Ταμείου τους με άλλα Ταμεία.
● Σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης αναμένεται να συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των γιατρών σχετικά με την ένταξη του Ταμείου τους (ΤΣΑΥ) στο ενιαίο ταμείο επιστημόνων, οι οποίοι συγκαταλέγονται σε όσους φοβούνται για ανατροπές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.

Φοβούνται ανατροπές

Το ενιαίο ταμείο επιστημόνων θα είναι ένας από τους πέντε φορείς ασφάλισης που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προωθούμενης ενοποίησης των ασφαλιστικών οργανισμών. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών των κλάδων αυτών βλέπουν ότι με τη δημιουργία του ενιαίου ταμείου η κυβέρνηση, στο όνομα της «άρσης των στρεβλώσεων» στο ασφαλιστικό σύστημα, θα επιχειρήσει ανατροπές στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς από το 2013 και μετά, οι οποίες εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της για τις παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων. Αυτός προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων κατά 14% και των επικουρικών κατά 50% καθώς και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως και κατά 7 χρόνια, αλλαγές οι οποίες σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν σε βάθος δεκαετίας από την έναρξή τους, δηλαδή έως το 2023.
Τους φόβους τροφοδότησε και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ. Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει περίοδος «ήπιας προσαρμογής» όσων ενταχθούν στο νέο ταμείο, κατά την οποία θα εξομοιωθεί το ευνοϊκότερο καθεστώς των ασφαλισμένων πριν από το 1983 με αυτό των εργαζομένων που έχουν ασφαλιστεί μετά το 1993. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανατροπές και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983. Η κυβέρνηση κατ΄ επανάληψιν έχει προδιαγράψει τις προθέσεις της γι΄ αυτά τα Ταμεία κάνοντας λόγο για «προνομιακές παροχές», γραμμή στην οποία ο υπουργός κινήθηκε και χθες.

Τα αποθεματικά

Ο υπουργός κατά τη χθεσινή συνάντηση- όπως αναφέρεται- έκανε λόγο και για «τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού των αποθεματικών όλων των Ταμείων που θα συγχωνευθούν, από τον οποίο 10% θα δίνεται για τη στήριξη του συστήματος και τα υπόλοιπα χρήματα θα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος». Δηλαδή η κυβέρνηση προτίθεται να «απλώσει χέρι» στα αποθεματικά των Ταμείων για να βρει πόρους για το Ασφαλιστικό. Ενδεικτική των αντιδράσεων που προκαλεί το σχέδιό της αυτό είναι η στάση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο κάνει λόγο προσπάθεια απαξίωσης της περιουσίας του σημειώνοντας ότι «το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη διαχείρισή της κατά το δοκούν».
Επίσης, από τη χθεσινή συνάντηση μεταφέρεται ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν η 35ετία (εργαζόμενος πριν από το 1983 με ασφάλιση 35 ετών συνταξιοδοτείται σε όποια ηλικία θέλει) καθώς και η ρύθμιση κατά την οποία οι συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται στο 80% των αποδοχών της καλύτερης διετίας. Πρόθεση του υπουργείου Απασχόλησης είναι να αυξηθεί η 37ετία (που ισχύει σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας) σε 39ετία ή 40ετία.

Παξινός: Κεκτημένα

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων μετά τη συνάντησή της με τον κ. Μαγγίνα εξέφρασε ενστάσεις για το κυβερνητικό σχέδιο, ενώ συμφώνησε με το υπουργείο στη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα παραδώσει στην κυβέρνηση τις θέσεις του κλάδου για την επερχόμενη ενοποίηση. Μάλιστα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός αναφερόμενος στον διάλογο για το Ασφαλιστικό δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι δεν θα αποτελέσει πρόσχημα για προώθηση προειλημμένων αποφάσεων που θα θίξουν τα κεκτημένα δικαιώματα των ασφαλισμένων μας».
● Η ΕΣΗΕΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως ο κ. Μαγγίνας δεν παρείχε πειστική διαβεβαίωση ότι οι όροι ασφάλισης, το ύψος των συντάξεων και των παροχών θα παραμείνουν ως έχουν και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην ένταξη του ΤΣΠΕΑΘ στο ενιαίο ταμείο.