“Ασπιρίνη” σε Αιγινήτειο και Αρεταίειο

Πουλακίδας Κ.

Με έκτακτη παροχή ρευστότητας προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αναστολή λειτουργίας των νοσοκομείων “Αιγινήτειο” και “Αρεταίειο”. Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος είπε χθες στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, ότι εκταμιεύεται το ¼ του προϋπολογισμού των δύο νοσοκομείων, παρά την απεργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε να περιέλθουν υπό την εποπτεία του, καθώς τώρα τα συνεποπτεύει με το υπουργείο Παιδείας που αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη τους.

Ο υπουργός έκανε λόγο για “θεσμική και διοικητική ακαταστασία” και εκτίμησε ότι “το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο δυισμός της εποπτείας δημιουργεί προβλήματα. Γιατί να υπάγονται στο Παιδείας και εν μέρει στο Υγείας;”. Ζήτησε μάλιστα τη γνώμη των βουλευτών για την πρότασή του.

 

Μ. Κριτσωτάκης: Σωστή λύση σε λάθος πρόβλημα

“Το πρόβλημα είναι η παρατεταμένη υποχρηματοδότηση”, η οποία “είναι αποτέλεσμα μίας γενικής πολιτικής που κάνετε και είναι αποτέλεσμα και του Μνημονίου”, υπογράμμισε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης εκφράζοντας την επιφύλαξή του ότι δίνεται “σωστή λύση σε λάθος πρόβλημα”. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το Υπ. Υγείας ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών και ότι η αναστολή της λειτουργίας των δύο νοσοκομείων ” είναι τα πρώτα κρούσματα μίας μεθοδευμένης πολιτικής που η κυβέρνηση έλεγε ότι θα μας βγάλει σε ξέφωτο”.

Την εξαίρεσή τους από το προεδρικό διάταγμα του διατάκτη, ζήτησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του “Αιγινήτειου” και του “Αρεταίειου” Μελέτης Θανάσης Δημόπουλος και τα μέλη των Δ.Σ. Επεσήμαναν ότι υπάρχει μείωση της χρηματοδότησης από το υπ. Παιδείας (15,4 εκατ. πριν από 3 χρόνια, 11,2 το 2011), ότι το υπ. Υγείας οφείλει 8,5 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΔ 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ τους οφείλονται και τα νοσήλια για την ψυχιατρική περίθαλψη των απόρων που είναι 1 εκατ. κάθε χρόνο. Το κόστος μισθοδοσίας των ειδικευομένων, που πρέπει να καλύπτει το υπ. Υγείας, είναι 2 εκατ. ετησίως και πέρυσι δόθηκαν 400.000 ευρώ, ενώ φέτος θα δοθούν 700.000 ευρώ, ανέφεραν, προσθέτοντας ότι το κόστος μισθοδοσίας είναι 12,5 εκατ. και τα λειτουργικά έξοδα τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ.