Ασθενεί το «Λαϊκό» από ελλείψεις σε προσωπικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Εκτός λειτουργίας είναι η μισή εντατική και δύο χειρουργεία στο «Λαϊκό». Αιτία είναι οι δραματικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν προσληφθεί μόλις 23 νοσηλευτές, ενώ στο ίδιο διάστημα έχουν συνταξιοδοτηθεί τουλάχιστον εκατό.

Το πρόβλημα επισημαίνει η διοίκηση του Συλλόγου εργαζομένων στο «Λαϊκό», καταγγέλλοντας ότι όχι μόνο δεν ενισχύεται επαρκώς το νοσοκομείο, αλλά ο διοικητής του τοποθέτησε γραμματέα μία νοσηλεύτρια η οποία προσλήφθηκε πρόσφατα. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις υποβαθμίζουν το νοσοκομείο, καθώς από τα 17 κρεβάτια της μονάδας εντατικής θεραπείας λειτουργούν μόλις εννέα, ενώ δύο χειρουργικά τραπέζια δεν είναι διαθέσιμα για επεμβάσεις.

Το λιγοστό προσωπικό -σημειώνουν- έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα να ταλανίζεται μία νοσηλεύτρια σε ολόκληρη τη νυχτερινή βάρδια. Την κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο η επανεμφάνιση των ράντζων στους διαδρόμους του νοσοκομείου.

Προειδοποίηση
Ο σύλλογος εργαζομένων ζητεί από το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η αντίδρασή τους θα είναι άμεση.

Το θέμα των ελλείψεων προσωπικού επισημαίνει και ο πρώην υφυπουργός Υγείας, κ. Μανώλης Σκουλάκης, σημειώνοντας ότι τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ξεπερνούν τις 30.000 σε όλη τη χώρα.

Οι αποχωρήσεις προσωπικού -αναφέρει- ξεπερνούν τις προσλήψεις και είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε εκατό άτομα που προσλαμβάνονταν στο ΕΣΥ την τριετία 2004-2007 αποχωρούσαν από αυτό 107.

Το μέλος της γραμματείας της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών, κ. Δημήτρης Βαρνάβας, κάνει λόγο για ανεπάρκεια πόρων για προσλήψεις στην Υγεία, που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, με δεδομένο ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας εσωκλείουν και τις δαπάνες νέων προσλήψεων, η προβλεπόμενη αύξηση 8,2% (ουσιαστικά 1,2%) δεν δικαιολογεί σημαντικές προσλήψεις.

Τα κονδύλια εφημεριών αυξανόμενα κατά 3,4%, υπολείπονται δραματικά ακόμη και από τις περσινές ανάγκες, που είχαν προσδιοριστεί στα 350 εκατομμύρια ευρώ.