Ασθενείς δύο ταχυτήτων οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ- ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Ασθενείς δύο ταχυτήτων είναι οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας.
Όσοι μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος απευθύνονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία τελευταίας τεχνολογίας. Οι υπόλοιποι στοιβάζονται στα δημόσια νοσοκομεία περιμένοντας έως και δύο μήνες για να έρθει η σειρά τους. Όπως τονίζει ο δρ Παναγιώτης Παντελάκος, το ΕΣΥ έχει χάσει το στοίχημα να αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό με την κλασική δικαιολογία «δεν υπάρχουν χρήματα».
Υπογραμμίζει όμως πως η χρήση παλαιών μεθόδων είναι ηθικά και επιστημονικά απαράδεκτη.
Πόσοι Έλληνες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο;

Περίπου 30.000-35.000 Έλληνες. Τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζουμε λόγω μη ύπαρξης αρχείου νεοπλασιών.

Από αυτούς, πόσοι χρειάζονται ακτινοθεραπεία;

20.000 ασθενείς ετησίως. Τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες;
Ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων μόλις που επαρκεί για να καλύψει τις ογκολογικές ανάγκες των δύο από τα έντεκα εκατ. πληθυσμού (2,2/ εκατ.). Η αναλογία στην Αμερική είναι 8,3 / εκατ. και στην Ευρώπη 7,5/ εκατ. Δεν έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες λόγω μη εκσυγχρονισμού του τεχνολογικού εξοπλισμού και έλλειψης προσωπικού, τεχνολόγωνακτινοφυσικών- ιατρών.

Στην Ελλάδα πόσα δημόσια μηχανήματα λειτουργούν;

24 γραμμικοί επιταχυντές από τους οποίους μόλις οι μισοί είναι υψηλής ενέργειας.

Πόσα από αυτά είναι σύγχρονα;
Τη βασική τρισδιάστατη σύμμορφη ακτινοθεραπεία σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να την προσφέρουν. Το μόνο το οποίο θα μπορεί να προσφέρει τις πλέον σύγχρονες τεχνικές (ΙΜRΤ) είναι το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Ο ρόλος των παλιών μηχανημάτων στη θεραπεία;

Είναι καθαρά παρηγορικός. Για τον λόγο αυτό η ΕΕΑΟ ζητά την άμεση αντικατάσταση των μονάδων που υπερβαίνουν τη 15ετία με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας. Η κλινική χρήση παλαιού εξοπλισμού και μεθόδων είναι ηθικά και επιστημονικά απαράδεκτη.

Δηλαδή οι ασθενείς είναι αποκλεισμένοι από τις τεχνολογικές εξελίξεις;

Η εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων και των τεχνικών δυνατοτήτων γενικότερα άλλαξε ριζικά τη φιλοσοφία, την εφαρμογή και την τεχνολογία της ακτινοθεραπείας. Και όμως, δημόσια νοσοκομεία εμποδίστηκαν στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πολύ σύγχρονο εξοπλισμό με την κλασική απάντηση «δεν υπάρχουν χρήματα».

Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν οι σύγχρονες θεραπείες συγκριτικά με της παλαιότερης γενιάς;
Το ποσοστό επιτυχίας των σύγχρονων θεραπειών σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυξημένο λόγω της αύξησης της δόσης της ακτινοθεραπείας και της μείωσης των παρενεργειών της (κέρδος στην ποιότητα ζωής).

Το «Αττικόν» έχει λίστα αναμονής;
Στο «Αττικόν» υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία ημερησίως 120 ασθενείς σε 2 βάρδιες με ελάχιστο προσωπικό τεχνολόγων- ακτινοφυσικών- ιατρών. Η λίστα αναμονής είναι περίπου 2 μηνών. Μπορεί ένας καρκινοπαθής να περιμένει;

Ο καθηγητής κ. Τριχόπουλος σε παλαιότερη συνέντευξή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι ντροπή να χάνουμε τη μάχη με τον καρκίνο για μερικά εκατομμύρια ευρώ. Ο καρκίνος δεν περιμένει!

Η θέση σας όταν αναγκάζεστε να πείτε «όχι»;

Αισθάνομαι θλίψη και απογοήτευση όταν πρέπει να απολογηθώ για την απαξίωση της Δημόσιας Υγείας για την οποία θεωρούμαι υπεύθυνος από τους ασθενείς. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί άμεσα με τη μέθοδο της «κατά πράξη μίσθωσης» η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να τυγχάνει ποιοτικής θεραπείας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»;

Απογοητευτική. Ένα από τα πρώτα ακτινοθεραπευτικά κέντρα της Ελλάδας έχει 3 χρόνια χωρίς γραμμικό επιταχυντή- παρά της επανειλημμένες προσπάθειες του διευθυντή κ. Πισσάκα και του εξαιρετικού ιατρικού προσωπικού το οποίο διαθέτει.

Και πού απευθύνονται αυτοί οι ασθενείς;

Στον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας βγαίνει κερδισμένος;

Εάν δεν ήταν κερδισμένος δεν θα είχε διπλασιάσει τις εγκαταστάσεις γραμμικών επιταχυντών σύγχρονης τεχνολογίας. Πόσο κοστίζει η ιδιωτική θεραπεία στον ασθενή;

Ανάλογα με την τεχνική ακτινοθεραπείας, 8.000-20.000 ευρώ.

Όμως το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τους ασθενείς που υποβάλλονται σε βασικές για την ακτινοθεραπεία ιατρικές πράξεις (π.χ. εξομοίωση)

διότι δεν τις έχει καν κοστολογήσει παρά τις συνεχείς προ 10ετίας αιτήσεις της ΕΕΑΟ. Όμως έχει κοστολογήσει πολύ ειδικές ακτινοθεραπευτικές τεχνικές που περιέργως τυγχάνει να εφαρμόζονται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα και πληρώνονται από τα κρατικά ταμεία πολύ αδρά!

Δηλαδή μιλάμε για ασθενείς δύο ταχυτήτων;

Βεβαίως. Έχουν αρχίσει ακτινοθεραπείες στο «Αγλαΐα Κυριακού»;

Όχι. Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ;
Οι συντονισμένες προσπάθειες της ΦΛΟΓΑΣ και της ΕΕΑΟ σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ είχε ως αποτέλεσμα επιτέλους την εγκατάσταση των μηχανημάτων. Τώρα όμως λείπει το προσωπικό (τεχνολόγοι- ακτινοφυσικοί).

Και τα παιδιά πού υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία;

Σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Εάν νοσούσε ένας «δικός» σας άνθρωπος, πού θα του συστήνατε να απευθυνθεί;

Ρωτήστε καλύτερα αυτούς που αποφασίζουν για την τύχη της ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα. Εάν νοσήσουν θα απευθυνθούν σε ιδιωτικό ή δημόσιο κέντρο;