Ασθενής της νέας γρίπης στην εντατική

Δύο κρούσματα στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ- Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του Δημοσίου και μεγάλες επιχειρήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας και στις νοσηλευτικές υπηρεσίες της χώρας καθώς εκτιμάται ότι και η χώρα μας εισέρχεται σε νέα φάση αντιμετώπισης των κρουσμάτων της νέας γρίπης, με δεδομένο ότι από χθες νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση 35χρονος με πνευμονία από επιπλοκή της νέας γρίπης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για τον δεύτερο ασθενή στην Ελλάδα που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική, εξαιτίας μόλυνσης από τον ιό Η1Ν1, μετά τον 25χρονο από τη Βέροια ο οποίος έλαβε εξιτήριο από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα.

Η περίπτωση του 35χρονου έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των υγειονομικών υπηρεσιών γιατί από τα πρώτα στοιχεία δεν έχει ακόμη διαγνωσθεί ότι ο άντρας έπασχε από γνωστό πρόβλημα υγείας- κάτι που όμως ερευνάται ακόμη- ενώ δεν έχει προσώρας προσδιοριστεί η πηγή της μετάδοσης. Η επιβεβαίωση του σοβαρού αυτού κρούσματος, το μεσημέρι χθες, προκάλεσε αμηχανία στο υπουργείο Υγείας, μια και λίγο νωρίτερα ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας. Ωστόσο, τόσο το πρόσφατο κρούσμα στην Κρήτη όσο και τα τουλάχιστον δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που σημειώθηκαν στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ- με άλλα λόγια σε χώρο συνάθροισης πολλών εργαζομένων- έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στις υγειονομικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βράδυ ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμαινε πως σηματοδοτείται η έναρξη νέας φάσης που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και θανατηφόρων κρουσμάτων.

Μια λιτή ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε συνοπτικά και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία ότιείναι έλληνας πολίτης «που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εισήλθε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ στις 19 Ιουλίου 2009 με πνευμονία. Μετά από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε σήμερα θετικός στον ιό της νέας γρίπης. Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή».

O ασθενής, ο οποίος ζει στο Ηράκλειο, νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, σε μονόκλινο θάλαμο της εντατικής, παρακολουθούμενος από ειδικό προσωπικό, και είναι 35 ετών. Ηταν πριν από μια εβδομάδα κλινήρης κατ΄ οίκον, και σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε να εισαχθεί στο νοσοκομείο την περασμένη Κυριακή, με συμπτώματα έντονης δύσπνοιας, βήχα και πυρετό. Μεταφέρθηκε στην πνευμονολογική κλινική και στη συνέχεια στη ΜΕΘ όπου επιδεινώθηκε ραγδαία η κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό ενώ η μετάδοση του ιού δεν συναρτάται ακόμη με επαφή με άλλο ασθενή.

Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση του αριθμού των περιστατικών στην Ελλάδα, στα οποία δεν θα μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή της μετάδοσης η οποία θεωρείται προοίμιο της ευρείας μεταδόσεως του ιού στον γενικό πληθυσμό, τους επόμενους μήνες.

Τ ην ίδια στιγμή σε εγρήγορση βρίσκονται δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλοι οργανισμοί καθώς η νέα γρίπη χτυπά την πόρτα μεγάλων επιχειρήσεων, όπου συγκεντρώνονται πολλοί εργαζόμενοι, όπως συνέβη με τα κρούσματα στο Μέγαρο του ΟΤΕ. Ηδη η ΟΜΕ-ΟΤΕ προχώρησε άμεσα σε ενημέρωση των εργαζομένων και ζήτησε να ληφθούν μέτρα πρόληψης. Τα σωματεία των εργαζομένων ζήτησαν να αποκλειστεί η συγκεκριμένη πτέρυγα, στην οποία παρουσιάστηκαν τα κρούσματα ώσπου να ληφθούν μέτρα από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Επίσης ζήτησε να γίνει μέτρηση μικροκλίματος και απολύμανση του χώρου ή των χώρων που τυχόν επισκέφθηκαν οι ασθενείς.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ υπενθυμίζει στους εργαζομένους ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού και άλλα συμπτώματα όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ή σπανιότερα ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνος στους μυς, διάρροια και εμετούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται σοβαρή νόσηση σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό. Οι άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ
«Η νόσος εξακολουθεί να είναι ήπια»
Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σ. Τσιόδρας επεσήμανε χθες μιλώντας στο «Βήμα» ότι «η νόσος εξακολουθεί να είναι ήπια και δεν οδηγεί στον θάνατο παρά σε λίγες περιπτώσεις». Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «κατά μέσον όρο σήμεραπαγκοσμίωςένας στους 1.000 με ένας στους 2.000 ασθενείς πεθαίνει. Πιθανώς το νούμερο αυτό να είναι ακόμη μικρότερο διότι υπάρχουν περιστατικά που διαφεύγουν τη διάγνωση. Επιπλοκές παρουσιάζονταικυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου αλλά και σπανιότερα μπορεί να υπάρξουν σε άτομα χωρίς άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες».