ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Χωρίς γιατρούς το ιατρείο Θεσσαλονίκης

Σε παραίτηση οδήγησαν τον διευθυντή του κεντρικού ιατρείου Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ οι τραγικές, όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει, ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σε επιστολή του προς τον νέο αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Βασίλιο Τσιατούρα, ο ταξίαρχος υγειονομικού Κωνσταντίνος Καρπούζης υπογραμμίζει ότι “η λειτουργία της υγειονομικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης έχει περιέλθει σε τέλμα. Υποβαθμίζεται διαχρονικά ποιοτικά και ποσοτικά. Καμία μεταβολή επί τα βελτίω δεν πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν και καμία προοπτική δεν αναφαίνεται για το μέλλον, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας”.

Το ιατρείο της ΕΛΑΣ, που στεγάζεται στο ισόγειο του αστυνομικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, στη Μοναστηρίου, και εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης, παρουσιάζει έλλειψη ιατρών και δραματική έλλειψη προσωπικού, “που έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναδέλφων, την απώλεια εργατοωρών και την αδυναμία της επιθυμητής παροχής υπηρεσιών προς τους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας”, τονίζει στην επιστολή του ο ταξίαρχος, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι “η απαξίωση της υπηρεσίας μου με εξαναγκάζει συνειδησιακά σε παραίτηση, διότι εξανεμίστηκε η ελπίδα των προσδοκιών μου”.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο, το ιατρείο έχει πέντε ιατρούς, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 25. Το ιατρείο Αθηνών διαθέτει 96 ιατρούς. “Έχουμε γραμματεία, τέσσερις νοσοκόμους και δύο οδηγούς και όλοι μαζί, και οι γιατροί, κάνουμε οποιαδήποτε υπηρεσία, προκειμένου να στηρίξουμε το ιατρείο και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να λειτουργήσω. Σε κάθε μου πρόταση ή αίτημα προς την κεντρική διοίκηση συναντώ έναν τοίχο. Αφήνουν το ιατρείο Θεσσαλονίκης να καταρρέει. Ό,τι ζητήσουμε το απορρίπτουν. Δεν ζητούμε περισσότερα χρήματα. Θέλουμε μόνο να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους ασθενείς μας, να λειτουργούμε αξιοπρεπώς”, περιγράφει στη “Μ” ο κ. Καρπούζης.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο ταξίαρχος αναφέρει την απουσία ανώτατης υγειονομικής επιτροπής (ΑΥΕ) στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της οποίας οι αστυνομικοί υποχρεούνται να κατεβαίνουν στην Αθήνα για μία σφραγίδα! “Σε περιπτώσεις ασθενειών και αναρρωτικών αδειών, για παράδειγμα, ένας συνάδελφος από το Σουφλί πρέπει να πάει στην Αθήνα, για να σφραγίσουν το έγγραφο. Δεν επιθυμούν να μας δώσουν αυτή την αρμοδιότητα”, σημειώνει ο κ. Καρπούζης. Στην Αθήνα πρέπει να κατέβουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Βόρεια Ελλάδα και για ένα τρίγωνο σφραγιδάκι, όπως λέει ο ίδιος, για να εγκριθεί η συμμετοχή του ταμείου πρόνοιας σε έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

“Η τακτική που ακολουθείται φανερώνει την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης για τη λειτουργία του ιατρείου. Πριν από ένα χρόνο έκανα αναφορά και ζήτησα έναν επιπλέον οδοντίατρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση. Όχι μόνο απορρίφθηκε το αίτημά μου, αλλά και στην προκήρυξη που ανακοινώθηκε αργότερα για πρόσληψη προσωπικού δεν συμπεριελήφθη οδοντίατρος. Ασφυκτιώ από την κατάσταση. Παραιτήθηκα, μετά 31 χρόνια στο ιατρείο και δυόμισι στο βαθμό που κατέχω, και ελπίζω κάποιοι να αφυπνιστούν και να ενισχύσουν το ιατρείο”, υπογραμμίζει ο κ. Καρπούζης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Για την κατάσταση του ιατρείου της ΕΛΑΣ διαμαρτύρονται πολλοί από τους αστυνομικούς που ταλαιπωρούνται. “Δυστυχώς οι απόψεις μου επαληθεύονται με τις καταγγελίες του κ. ταξίαρχου. Η αστυνομία περνάει μια δύσκολη καμπή. Συμφωνώ με τον κ. ταξίαρχο και ελπίζω, έστω την τελευταία στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να δει κάτω από άλλο πνεύμα τα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, να δώσει λύσεις, διότι οι λύσεις της ΕΛΑΣ δεν αφορούν μόνο τους αστυνομικούς αλλά ευρύτερα τον έλληνα πολίτη”, δηλώνει ο Γιώργος Φεστερίδης, μέλος του δ.σ. της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ.