ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Μετ’ εμποδίων οι ψυχιατρικές εξετάσεις

Επεισοδιακά ξεκίνησε η εφαρμογή, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., του μέτρου των υποχρεωτικών ψυχιατρικών εξετάσεων σε αστυνομικούς έπειτα και από το αιματηρό επεισόδιο, την προηγούμενη Τετάρτη, έξω από την κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. Αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί από τους οποίους ζητήθηκε να επισκεφθούν τα πολυϊατρεία της ΕΛ.ΑΣ. στον Ταύρο για να υποβληθούν σε εξετάσεις, αντέδρασαν έντονα κάνοντας λόγο για «προσβολή της προσωπικότητας τους» και κατηγόρησαν τους προϊσταμένους τους για επιλεκτικές παραπομπές σε ψυχιάτρους.

Οπως ανέφερε χθες το απόγευμα στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών κ. Βασίλης Ντούμας, «από ειδικό φρουρό που υπηρετεί σε κεντρικό Τμήμα της Αθήνας ζητήθηκε,από τον διοικητή του,να επισκεφτεί τα ιατρεία της ΕΛ.ΑΣ.χωρίς να του εξηγήσουν για ποιον ακριβώς λόγο. Οταν έφτασε εκεί με τη συνοδεία αξιωματικών του Αστυνομικού Τμήματος,τον υποχρέωσαν να μπει στο γραφείο του ψυχιάτρου. Κάποιοι τον είχαν καταγγείλει ότι ήταν οξύθυμος και οι προϊστάμενοί τουέκριναν σκόπιμο να τον στείλουν στον ψυχίατρο,χωρίς να μιλήσουν μαζί του και να τον ενημερώσουν.Ο συνάδελφός μας εξοργίστηκε από αυτήν τη συμπεριφορά και σκοπεύει να προχωρήσει σε μηνύσεις σε βάρος των αξιωματικών.Και ας σημειωθεί ότι από την εξέταση δεν προέκυψε ότι είχε οποιοδήποτε πρόβλημα…». Συνδικαλιστές μάλιστα της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν συμπληρωματικά ότι «σε ψυχιατρικές εξετάσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν μόνο οι απλοί αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί αλλά και οι αξιωματικοί που δίνουν κρίσιμες εντολές…».

Πάντως υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν επιφυλάξεις για αυτήν τη διαδικασία ψυχιατρικών εξετάσεων σε αστυνομικούς. Οπως έλεγαν, θα δοθεί ευκαιρία σε αστυνομικούς να παίρνουν μαζικά αναρρωτικές άδειες επικαλούμενοι ασαφή «ψυχολογικά προβλήματα». Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριζαν ότι «το 3%-10% του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.παίρνει καθημερινά αναρρωτικές άδειες εκ των οποίων οι περισσότερες με αμφίβολη ιατρική αιτιολόγηση.Ετσι,δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στη στελέχωση των υπηρεσιών και στην αστυνόμευση.Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις υπηρεσίες της πρωτεύουσας βρίσκονται με αναρρωτική άδεια τις τελευταίες ημέρες 565 αστυνομικοί.Φοβούμαστε ότι εκατοντάδες αστυνομικοί θα βρουν ευκαιρία με τη διαδικασία ψυχιατρικών εξετάσεων να δηλώνουν ότι έχουν απροσδιόριστα ψυχολογικά προβλήματα,ώστε να αποφεύγουν να εργάζονται…».

Δημιουργούνται επιστημονικές επιτροπές
Τη συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, από τις οποίες θα περνούν οι αστυνομικοί – σε πρώτη φάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -, καθώς και τη σύμπτυξη αστυνομικών τμημάτων, μια και σε αρκετές περιπτώσεις το προσωπικό « φτάνει μόνο για τη φύλαξη του κτιρίου», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Κατά τη συζήτηση της επερώτησης του ΠαΣοΚ σχετικά με την εγκληματικότητα τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας παρεμβάσεων και στη διάρθρωση και στην εκπαίδευση της αστυνομίας, δίχως ωστόσο, όπως τόνισε απαντώντας στα πυρά του ΠαΣοΚ, να απαξιώνεται το έργο της ΕΛ.ΑΣ. «Μεμονωμένα περιστατικά που δεν περιποιούν τιμή στην ΕΛ.ΑΣ.πάντα θα υπάρχουν» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι στη χώρα μας «υπάρχει εγκληματοφοβία δυσανάλογη της εγκληματικότητας». «Αν τρέχουμε με μικρότερη ταχύτητα απ΄ ό,τι το έγκλημααυτό είναι άλλο θέμα» είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την καλλιέργεια κλίματος ανομίας μέσω της ασκούμενης πολιτικής, ενώ χαρακτήρισε «ανόητη» την άρνησή της να δεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., τη στιγμή που διά του κ. Μαρκογιαννάκη ζητεί τη συναίνεση των κομμάτων, όπως έπραξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.