Ατελέσφορη η συνάντηση με τους γιατρούς

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Διαγωνισμοί για προμήθειες φαρμάκων, θέσπιση ατομικών συνταγών ημερήσιας δόσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για τα ιατρικά υλικά και αναλώσιμα είναι μεταξύ των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας. Χθες, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε τις αλλαγές που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης και της αντιμετώπισης της σπατάλης.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της υπουργού με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς για τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία. Η συνάντηση, σύμφωνα με τους γιατρούς που κλιμακώνουν τις επισχέσεις εργασίας, ήταν άκαρπη, αφού δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων χωρίς περικοπές, την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης και την τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σε μισθολογικό και φορολογικό). Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Στάθης Τσούκαλος, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος το επόμενο διάστημα να κλείνουν για κάποιες ημέρες τον μήνα τα νοσοκομεία, αφού δεν θα μπορούν να καταρτίσουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα ισχύσει μείωση της τάξης του 10% από το εγγεγραμμένο κονδύλι για τις εφημερίες. Αναφερόμενη στη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ότι προωθείται διάταξη για τη θέσπιση νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων, καθώς και την υποχρεωτική διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Οι νοσηλευόμενοι θα «χρεώνονται» στα ασφαλιστικά τους ταμεία για τη φαρμακευτική τους κάλυψη με βάση την ημερήσια ατομική δόση. Επιπλέον, οι ιδιωτικές κλινικές δυναμικότητας άνω των 60 κλινών θα υποχρεούνται να διατηρούν φαρμακείο, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους θα παύει η σύμβασή τους με τα ταμεία. Στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα συγκροτηθεί το Παρατηρητήριο Τιμών για τα αναλώσιμα υλικά των νοσοκομείων ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος και να καταπολεμηθούν φαινόμενα υπερτιμολόγησης.

Απάντηση στον Μ. Σαλμά

Απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του τομεάρχη Υγείας κ. Μάριου Σαλμά για συσσώρευση νέου ελλείμματος στο ΕΣΥ, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε ότι από την 1η Οκτωβρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου, οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων είναι 880.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 680.000.000 ευρώ είναι απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τόνισε δε ότι προς το παρόν υλοποιούνται συμβάσεις για προμήθειες που έχει κληρονομήσει το ΕΣΥ από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί εντολές στα νοσοκομεία να έχουν γίνει όλες οι προκηρύξεις για διαγωνισμούς υλικών έως το τέλος Μαΐου, προκειμένου –όπως είπε– «φέτος να είναι η πρώτη χρονιά που θα ομαλοποιηθεί το σύστημα των προμηθειών».

Το πρόβλημα των ναρκωτικών

Η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά και η πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών κ. Μένη Μαλλιώρη ανακοίνωσαν τις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Μεταξύ αυτών είναι η απογευματινή λειτουργία των θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ, η συνταγογράφηση χρηστών που έχουν σταθεροποιηθεί από τους γιατρούς των μονάδων και η θέσπιση εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων. Οπως τόνισε η κ. Γεννηματά, η λίστα της «ντροπής» του ΟΚΑΝΑ αριθμεί πάνω από 6.000 χρήστες που περιμένουν ακόμα και έξι χρόνια για να ενταχθούν σε πρόγραμμα. Τέλος, περιέγραψε με μελανά χρώματα τη διαχείριση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στον ΟΚΑΝΑ (πλουσιοπάροχες αμοιβές επιτροπών, υπέρογκες δαπάνες για φιλοξενία χρηστών, ανεκμετάλλευτα κτίρια) επισημαίνοντας ότι για να μειωθεί το έλλειμμα (ύψους 32.202.000 ευρώ), δεν θα ισχύσει μείωση του 10% στα εγκεκριμένα στον προϋπολογισμό κονδύλια.