Αθέτηση υποσχέσεων για αύξηση δαπανών

Οι τομείς της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού, αλλά και η έρευνα είναι οι ριγμένοι του προϋπολογισμού, που παίρνουν αυξήσεις χαμηλότερες από τον μέσο όρο της αύξησης των δαπανών του, ενώ αντίθετα ευνοημένη είναι η Αστυνομία και ο τομέας της δημόσιας τάξης.

Αντίστοιχα οι πιστώσεις στην υγεία αυξάνονται κατά 5,7% και στον πολιτισμό κατά 4,8%, ενώ για έρευνα και τεχνολογία οι δαπάνες αυξάνονται μόνο κατά 0,7%, ενώ είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτό.

Αντίθετα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα εισπράξει ποσό αυξημένο κατά 8,1% για να καλυφθούν, όπως αναφέρεται, οι δαπάνες της ίδρυσης του νέου σώματος της Αγροφυλακής, για τη συντήρηση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και του στόλου των αστυνομικών οχημάτων, καθώς και για το επίδομα ειδικών συνθηκών σε όλο το ένστολο προσωπικό.    

ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ:

Κόβουν κι άλλο τα κονδύλια για τις εφημερίες

Τη μικρότερη αύξηση από κάθε άλλη χρονιά θα έχουν για το 2007 τα κονδύλια που  αφορούν τις εφημερίες των γιατρών. Την ώρα που ήδη στον χώρο της Υγείας επικρατεί αναβρασμός για το θέμα των εφημεριών οι γιατροί θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την ανεπάρκεια των χρημάτων για τις εφημερίες τους.

«Το κονδύλι των εφημεριών για το 2007 ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι ανάγκες έχουν υπολογισθεί σε 350 εκατ. Έτσι, εκτός του ότι μας λείπουν εξ αρχής 24 εκατ. ευρώ, πρέπει να σημειωθεί ότι η φετινή αύξηση της σχετικής δαπάνης δεν ξεπερνά το 2,5%, ποσοστό χαμηλότερο από κάθε άλλη χρονιά», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Όπως προσθέτει μάλιστα, «είναι φανερό ότι η Πολιτεία έχει εκχωρήσει τη συνταγματική ευθύνη για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών στα χέρια ιδιωτών, αφού οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας έχουν γιγαντωθεί! Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία (με 6% επί του συνόλου των δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «25» φτάνει το 13,6%). Με άλλα λόγια, ούτε το 2007 προβλέπεται καμία προοπτική να αποκτήσει η χώρα μας αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες, που θα παρέχονται δωρεάν στους άγρια φορολογουμένους πολίτες της».