Αθηνά Λινού: «Δεν πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους»

Αντίθετη στο ενδεχόμενο να βγάλουν ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, εμφανίστηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. 

«Όχι, δεν πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες» ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτησή της, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως εξήγησε, σε ένα ποσοστό ακόμη μεταδίδεται η νόσος, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα καινούργια στελέχη του ιού καλύπτονται από τα εμβόλια, ενώ υπάρχει πιθανότητα και οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό.

«Στο Ισραήλ είχαν ήδη επιδημίες σε σχολεία και αναγκάζονται να ξαναβάλουν μάσκα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το πιο πιθανό είναι ότι έχουν κι αυτοί νέα μετάλλαξη και τα παιδιά τους – όπως και τα δικά μας είναι ανεμβολίαστα» συμπλήρωσε.

Η Αθηνά Λινού σημείωσε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας. Αν ωστόσο υπάρξει, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα. Για το λόγο αυτό επανέλαβε την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι και κυρίως οι ηλικιωμένοι. 

Αναφερόμενη στον νέο τύπο «Δέλτα» του κορωνοϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας εκτίμησε ότι σε γενικές γραμμές τα υπάρχοντα εμβόλια τον καλύπτουν. Σημείωσε πάντως, ότι δεν έχουν τόση αποτελεσματικότητα όσοι έχουν κάνει μία δόση και κυρίως μία δόση της AstraZeneca. «Αυτό δημιουργεί μια ερμηνεία γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία. Γιατί εκεί επέλεξαν να εμβολιάσουν με μία δόση πολύ περισσότερους ανθρώπους και να καθυστερήσουν τις δεύτερες δόσεις ώστε να έχουν μια μεγαλύτερη ανοσία στο σύνολο» ανέφερε.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και επισήμανε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί». Για το λόγο αυτό μάλιστα τόνισε την ανάγκη αν βρεθούν θετικά κρούσματα σ’ αυτούς που εισέρχονται στη χώρα «να υπάρξει αλληλούχηση για να ξέρουμε ποιος τύπος είναι» του ιού και «πάρα πολύ αυστηρή ιχνηλάτηση για να μην μπει στη χώρα ένας επικίνδυνος τύπος» του ιού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca και σε κάποιες χώρες εφαρμόζεται ήδη,  η Αθηνά Λινού ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες. «Δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε πάντως, σημειώνοντας ότι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.