ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Ελλείψεις προσωπικού και υποχρηματοδότηση νοσοκομείων, καταγγέλλουν οι υγειονομικοί- Απεργούν 1 και 2 Οκτωβρίου

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Αθήνα


Για «κατάρρευση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, κάνουν λόγο γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι στη διαδικασία αξιολόγησης. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, στις 1 και 2 Οκτωβρίου. 

Οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, και της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, μίλησαν για προϋπολογισμούς στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και οι λειτουργικές δαπάνες από το 2009 έως σήμερα να έχουν μειωθεί κατά 60%. 

«Μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί 11 νοσοκομεία, τα οποία, παρά τις δεσμεύσεις για αλλαγή του ρόλου τους, παραμένουν κτίρια-κουφάρια. Συνολικά καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις», υποστηρίζουν οι επικεφαλής των δύο ομοσπονδιών.

Το σκηνικό «κατάρρευσης» του ΕΣΥ συμπληρώνεται από την έλλειψη προσωπικού, καθώς μία στις τρεις οργανικές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό είναι κενή. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ, τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό ανέρχονται σε 33.000. Επιπλέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποχωρήσει προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί και έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για 2.900 προσλήψεις, οι δύο πρόεδροι τις χαρακτήρισαν «σταγόνα στον ωκεανό», οι οποίες, όπως είπαν, δεν έχουν ακόμα προκυρηχθεί. 

Ο κ.Βαρνάβας επανέλαβε ότι 6.500 γιατροί λείπουν από το ΕΣΥ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα όρια στα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από το κανονικό.

«Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για το μέλλον που επιφυλάσσει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, προετοιμάζοντας έτσι τη μετατροπή του συστήματος σε ανταποδοτικό-ανταγωνιστικό», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννακός. 

Τέλος, αναφερόμενος στην ίδρυση της ΕΣΑΝ Α.Ε. ο κ. Βρνάβας προέβλεψε ότι «ο ανταγωνισμός θα είναι στα όρια της αιματοχυσίας, μεταξύ μεγάλων και μικρών νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών κλινικών, καθώς η κυβέρνηση με τη δημιουργία της Εταιρίας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, η οποία θα διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους για την Υγεία, εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εμπορευματοποιεί την υγεία, με στόχο το κέρδος – και στην περίπτωση που δεν υπάρχει θα οδηγηθούμε στα "αιματηρά εξιτήρια"».

Απεργιακό διήμερο, 1 και 2 Οκτωβρίου
Την αντίδραση των υγειονομικών προκαλεί επίσης και η διαδικασία της αξιολόγησης, την οποία ο κ. Γιαννακός χαρακτηρίζει «εργαλείο για την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας και «μέσο για τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών, το 95% των υγειονομικών αρνούνται ενυπόγραφα τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Οι ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συγκροτούν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων ξεκινώντας με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την 1η Οκτωβρίου και προκηρύσσοντας 24ωρη πανυγειονομική πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 2 Οκτωβρίου.