ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Γιατροί του «Αγιος Δημήτριος» εφημέρευσαν αυτοβούλως, παρά την περικοπή του προγράμματος εφημεριών

    Σε πλήρη σύνθεση αναγκάστηκαν να εφημερεύσουν σήμερα, για να μη κινδυνεύσουν ζωές, οι γιατροί του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, παραβιάζοντας έτσι την απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου, Ματθαίου Τσούγκα, να περικόψει κατά 25% το πρόγραμμα της εφημερίας, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

    Οι εφημερεύοντες γιατροί προσήλθαν σήμερα στην εφημερία, έχοντας κάλυψη από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΓΝΕ). Αύριο θα κατατεθεί μήνυση κατά του διοικητή του νοσοκομείου για παράβαση καθήκοντος, η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

    Ο διοικητής του νοσοκομείου, όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρίστος Παπαστεργίου και Δάφνη Κατσίμπα, ζήτησε από το Επιστημονικό Συμβούλιο να περικόψει τα προγράμματα εφημέρευσης κατά 25%, ώστε να προσαρμοστούν στα ελλιπή κονδύλια, που χορηγήθηκαν. Το Επιστημονικό Συμβούλιο αρνήθηκε, διότι η έστω και ελάχιστη περικοπή καθιστά τα προγράμματα επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των ασθενών που προσέρχονται στην εφημερία, όσο και εκείνων που νοσηλεύονται.

    Ο προεδρεύων της ΟΕΓΝΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, υποστήριξε ότι «με την πρωτοφανή μείωση των πιστώσεων για τις εφημερίες του 2010, πλήττεται όχι μόνο το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών, όσο και ο “σκληρός πυρήνας” του ΕΣΥ, που είναι η επείγουσα περίθαλψη».

    Σημειώνεται ότι την Τετάρτη οι γιατροί του νοσοκομείων «Άγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς» θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Εξάλλου, σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη οι γιατροί που εργάζονται στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων και από την Πέμπτη οι γιατροί του Θεαγενείου Νοσοκομείου.