ΑΘΗΝΑΊΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Μ. Ξενογιαννακοπούλου για προμηθευτές νοσοκομείων

   “Το πάρτι τελείωσε και στο χώρο της υγείας”, διαμήνυσε σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μιλώντας σε ημερίδα έκανε λόγο για εκβιαστική στάση των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών.

    Επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, δηλαδή ότι θα γίνει διακανονισμός και ρύθμιση των χρεών προς τους προμηθευτές, βλέπει να εκτυλίσσεται διπλός εκβιασμός. Οπως εξήγησε, “μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών”.

    Η υπουργός Υγείας κάλεσε τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών, τονίζοντας ότι όταν εκβιάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτό είναι εις βάρος και του ελληνικού λαού.

    Οπως εκτίμησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μεγάλες υπερτιμολογήσεις, κάτι που οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη τους προμηθευτές σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΣΥ.

    Από την πλευρά τους οι προμηθευτές, σε ανακοίνωσή τους, επιμένουν στην άρνησή τους να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία, καθώς λένε ότι δεν τους ικανοποιεί η ρύθμιση των συναρμόδιων για το θέμα υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα καταστροφικό γι΄αυτούς σενάριο ρύθμισης των συσσωρευμένων χρεών των νοσοκομείων.

    Στο τέλος του 2009 πληρώθηκαν 1,2 δισ. ευρώ και σήμερα προχωρά η διαδικασία ώστε να αποπληρωθούν τα υπόλοιπα πέντε δισ. ευρώ.

    Η υπουργός Υγείας δηλώνει αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε βασικά είδη που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, το συντομότερο δυνατόν.

    Ωστόσο, το “εμπάργκο” που έχουν επιβάλει οι προμηθευτές έχει οδηγήσει σε αδυναμία πολλά νοσοκομεία να εξυπηρετήσουν ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά.

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος κάνει λόγο για αδυναμία αρκετών νοσοκομείων να φέρουν σε πέρας ουσιαστικές ιατρικές πράξεις, καθώς απουσιάζουν υλικά, αντιδραστήρια και ράμματα.