Ατιμώρητοι οι παρανομούντες

Του Κωστα Oνισενκο

Πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες σε πάνω από το 15% των υποθέσεων που διερευνήθηκαν κατέγραψε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), κατά το 2008. Στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κακοδιοίκηση, οι παρατυπίες αλλά και η διαφθορά αφορά σχεδόν το σύνολο του δημόσιου τομέα. Οπως παραδέχονται οι εκπρόσωποι των ελεγκτικών φορέων, οι μηχανισμοί τιμωρίας των υπαλλήλων – παραβατών, λειτουργούν πλημμελώς με αποτέλεσμα σοβαρές πειθαρχικές ή και ποινικές παραβάσεις να μένουν ατιμώρητες. «Οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων που χειρίζονται τις καταγγελίες είναι συνήθως απαλλακτικές. Συχνό είναι και το φαινόμενο όπου τα αδικήματα παραγράφονται λόγω καθυστερήσεων με την πάροδο δύο ετών. Ακόμα και όταν επιβάλλονται όμως κυρώσεις, αυτές είναι σαφώς μικρότερες του αδικήματος», περιγράφει ελεγκτής του ΣΕΕΔΔ, αναφέροντας περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος «την έβγαλε καθαρή» από Πειθαρχικό Συμβούλιο ενώ είχε αποδειχθεί ότι για την πρόσληψή του χρησιμοποίησε… πλαστό πτυχίο. Στις εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις: «Δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε όλες τις αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, οπότε εμμένουμε σε εκείνες που αφορούν πολύ σοβαρά παραπτώματα και εκείνες που εμπεριέχουν ποινικά αδικήματα. Κάθε χρόνο κάνουμε ένσταση στο 13 με 19% των αποφάσεων», περιγράφει στην «Κ» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής.

Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας της ΣΕΕΔΔ κ. Χαράλαμπος Γεωργακόπουλος κάνει ειδική μνεία στους Δήμους αναφέροντας πως «οι ΟΤΑ έχουν αναλάβει από την Ε.Ε. πολλές αρμοδιότητες χωρίς να τις έχουν κατανοήσει και να έχουν εκπαιδεύσει κατάλληλα το προσωπικό τους».

«Μάχη» δίνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες και κατά της κατασπατάλησης χρήματος και τις παραβάσεις στο ΕΣΥ με υπερτιμολογημένες αγορές φαρμάκων, εξοπλισμού κ.ά. «Είχαμε παρατηρήσει πως σε μεγάλο βαθμό οι εισαγωγές ασθενών μέσα από τα επείγοντα των νοσοκομείων γίνονται με “αδιευκρίνιστα” κριτήρια, με αποτέλεσμα εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη ιατρικής περίθαλψης να καταλήγουν στα ράντζα. Οταν ασχοληθήκαμε με ένα και μόνο δημόσιο νοσοκομείο ξαφνικά είδαμε τις εισαγωγές σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία να μειώνονται κατά 20-40%. Βγάλετε τα συμπεράσματά σας», περιγράφει ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής.