Αβραμόπουλος: Κατά 10,2% αυξήθηκαν οι δαπάνες για την υγεία

Για αναπτυξιακό προϋπολογισμό, που προωθεί και στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές τομές σε όλο το φάσμα κράτους και που ενσωματώνει τις ζωτικές ανάγκες του υπουργείου του έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλος. «Οι μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του κράτους και η ανανέωση είναι αναγκαίες για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου, με ορίζοντα όχι τις επόμενες ή μεθεπόμενες εκλογές αλλά τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση τολμά να ανοίξει το Ασφαλιστικό, να συζητήσει καλόπιστα με τις κοινωνικές τάξεις και τα κόμματα, για μια λύση βιώσιμη, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα όλων και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, για τις ανάγκες του υπουργείου Υγείας και την υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων στο χώρο αυτό, ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί από τα 4,9 δισ. ευρώ το 2007 σε 5,4 δισ. ευρώ το 2008. «Αν σε αυτό προστεθούν και οι δαπάνες υγείας και πρόνοιας των περιφερειών, τότε το σύνολο αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ» παρατήρησε ο κ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι «είναι λάθος η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ ότι οι σχετικές δαπάνες έμειναν στάσιμες. Αντίθετα έχουμε αύξηση 10,2% σε σχέση με το 2007 και 32,7% σε σχέση με 2004».

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου αφορούσε στη συνέχιση των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για το νοικοκύρεμα στο χώρο της Υγείας, για τη διαφάνεια και για τη χρηστή διαχείριση. Είπε συγκεκριμένα ότι με την καθιέρωση του νέου συστήματος προμηθειών αναμένουμε εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ, με την αναδιοργάνωση της περιφερειακής δομής Υγείας του ΕΣΥ και τη μείωση των ΔΥΠΕ από 17 σε 7, προβλέπεται ότι μέσα στο 2008 θα εξοικονομηθούν άλλα 50 εκ το χρόνο.

Όσο για το πότε «διογκώθηκαν οι δαπάνες στην ιδιωτική υγεία» ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά έγιναν επί ημερών ΠΑΣΟΚ».