ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Του τα έψαλαν και έφυγε άρον-άρον

 

¶ρον-άρον έφυγε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η χθεσινή επίσκεψή του στην πόλη κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν, καθώς τα… άκουσε από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι του είχαν στήσει… καρτέρι τόσο έξω από το Ψυχιατρικό νοσοκομείο και το νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΚΕΙΜΕΝΟ

Η δυνατή βροχή δεν εμπόδισε τους εργαζόμενους στις μονάδες υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης του προγράμματος “Ψυχαργώς” (ΝΠΙΔ) να στήσουν πανό και να υποδεχτούν τον υπουργό Υγείας φωνάζοντας συνθήματα για την οικονομική εξαθλίωση, στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς παραμένουν απλήρωτοι έως και οκτώ μήνες.

Όταν ο κ. Αβραμόπουλος έφτασε στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο, μετά την τέλεση των εγκαινίων των ανακαινισμένων κτιρίων περίθαλψης της μονάδας κοινωνικής φροντίδας “¶γιος Παντελεήμων”, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του νοσοκομείου απώθησαν τους συγκεντρωμένους που ήθελαν να εισέλθουν στο χώρο του ψυχιατρείου, με αποτέλεσμα να προκληθούν ένταση και μικροσυμπλοκές.

Ανενόχλητος ο κ. Αβραμόπουλος έφτασε στο χώρο όπου στεγάζεται το τμήμα κλινικής αντιμετώπισης ατόμων εξαρτημένων από το αλκοόλ “Μέθεξις”, το πρώτο και μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα. “Ανοίγουμε την πόρτα για την αντιμετώπιση των εξαρτημένων από το αλκοόλ, ένα πρόβλημα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας. Πλέον, εκτός από τη συμβουλευτική αντιμετώπιση των εξαρτημένων, επιτυγχάνεται και η κλινική αντιμετώπιση με τη βραχεία νοσηλεία και την παρακολούθησή τους”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές δομές κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την αίθουσα όπου βρίσκονταν οι επίσημοι και επανέλαβαν τα συνθήματά τους. Τελικά, ο κ. Αβραμόπουλος, θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα, υποχρεώθηκε να συναντήσει εκπροσώπους των εργαζομένων, επικεφαλής των οποίων ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος.

“Σε παλαιότερη συνάντησή μας είχατε υποσχεθεί ότι θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων θα είχε λυθεί. Αυτό όμως δεν έγινε. Οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές δομές είναι απλήρωτοι από έξι έως οκτώ μήνες. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Δώστε λύση τώρα”, είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Η γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (ΕΨΥΚΑ, Ελισάβετ Πετρίδου τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλη εξαθλίωση και άλλες υποσχέσεις.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Στέλιος Χατζηγεωργιάδης μίλησε για σοβαρές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και επέδωσε στον υπουργό υπόμνημα με τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά και επέρριψε ευθύνες στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κονδύλια για τη λειτουργία των ψυχιατρικών δομών. “Οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν και κερδοσκόπησαν πάνω σε αυτήν την ευαίσθητη κοινωνική πολιτική. Σε πρώτη φάση θα ρυθμιστεί το πρόβλημα των πληρωμών, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να ενταχθούν όλες οι ψυχιατρικές δομές στο δημόσιο σύστημα”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος. ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ

Επόμενος σταθμός του υπουργού Υγείας ήταν το νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, όπου εγκαινίασε τη μονάδα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, η οποία έπρεπε να λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εκεί τον περίμεναν νοσηλευτές και εργαζόμενοι, καθώς και οικογένειες και μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το οποίο λειτουργεί από το 2001 αλλά κινδυνεύει να σταματήσει εξαιτίας της στάσης του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος δεν έχει απαντήσει επίσημα για την πρόθεσή του να διακόψει τη χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στη νέα μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο “ΑΧΕΠΑ”, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι “συντελείται ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό βήμα με τη λειτουργία αυτής της μονάδας. Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν άλλες εννέα παρόμοιες μονάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά επιτέλους το περίφημο ζήτημα της λίστας της ντροπής”.

Έκκληση για αύξηση των μονάδων απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ απηύθυνε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να γίνει παρόμοια μονάδα και στο νοσοκομείο “¶γιος Παύλος”.