Αύριο Πέμπτη συζητείται στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Τάσου Κουράκη για το πάγωμα προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών.

 

Αύριο Πέμπτη στις 9.30 πμ συζητείται στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για το πάγωμα προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών. Η συζήτηση θα μεταδοθεί από το κανάλι της Βουλής.

 

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Επίκαιρη Ερώτηση

Σχετικά με το πάγωμα των προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά από επίμονες διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών υπεγράφη κλαδική συμφωνία ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και το Υπουργείο Υγείας την 1η Δεκεμβρίου 2008. Ουσιώδης όρος της συμφωνίας ήταν η πρόσληψη 2000 γιατρών μέχρι 1ης Ιουλίου 2009 και άλλων 2500 γιατρών το 2010 μέσω Κοινής Επιτροπής Προσλήψεων. Παρά την ολοκλήρωση του πίνακα των 2000 θέσεων η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προώθησε τελικά προς προκήρυξη μόνον τις 736. Κι αυτές όμως η νέα ηγεσία κρατά παγωμένες, δεν προχωρά στην αποστολή των 300 θέσεων ειδικευομένων στο ΚΕΣΥ, ούτε στη σύσταση των υπολοίπων θέσεων που δεν περιλαμβάνονται στους οργανισμούς των νοσοκομείων. Το πάγωμα της προκήρυξης 1727 θέσεων νοσηλευτών που προορίζονταν για τα νοσοκομεία αποτελεί πρόκληση, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Επιπλέον δεν προχωρά και η θεσμοθετημένη από το νόμο 3754/09 σύνταξη προτύπων εφημέρευσης και προτάσεων για τη λειτουργία των ΤΕΠ, ενώ η διατήρηση του σημερινού πλαφόν των 5140 ευρώ και της εγκυκλίου Λέγκα  απειλούν με κλείσιμο τα νοσοκομεία.

Ερωτάται η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

1.- Εάν θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη των 2000 θέσεων γιατρών και στη διαδικασία για κατανομή των υπολοίπων 2500 στο επόμενο έτος.

2.- Εάν θα προχωρήσει στην αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών, στην άρση του πλαφόν Αρεοπαγίτη και στην κατάργηση της μη σύννομης εγκυκλίου Λέγκα.