Αύριο στην Ελλάδα 150.000 εμβόλια κατά της νέας γρίπης

Της Ελένης Πετροπούλου

Επαγγελματίες υγείας (70.000 άτομα), γυναίκες στο 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης (περίπου 90.000 έγκυες) καθώς και άτομα που φροντίζουν βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες κ.ά.), θα εμβολιαστούν πρώτα με το πανδημικό εμβόλιο. Αύριο μάλιστα θα παραδοθούν οι πρώτες 100.000 – 150.000 δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης στη χώρα μας, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να ξεκινήσει μέχρις ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει την άδεια, κάτι που αναμένεται γύρω στις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας είναι ο εμβολιασμός στην ομάδα προτεραιότητας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε αναμένεται έξαρση της γρίπης.

Για τα παιδιά, πάντως, η έγκριση χορήγησης του πανδημικού εμβολίου δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του έτους. Αντίθετα, οι ειδικοί επιστήμονες έχουν ήδη δώσει οδηγίες για εμβολιασμό όλων των παιδιών, ηλικίας άνω του ενός έτους, με το κοινό εποχικό εμβόλιο της γρίπης που κυκλοφορεί κάθε χρόνο.

Αδειες
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία της νέας γρίπης, «ήδη στις ΗΠΑ έχουν εγκριθεί οι άδειες χορήγησης του πανδημικού εμβολίου». Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, «οι σχετικές άδειες αναμένονται γρηγορότερα από ό,τι αρχικά περιμέναμε». Ανακοίνωσε μάλιστα πως σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να εισηγηθεί τις ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό.

Για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος αναφερόμενος στο πανδημικό εμβόλιο τόνισε ότι «μέχρι στιγμής φαίνεται ότι μια δόση παρέχει ποσοστό ανοσίας 90%».

Έτσι, σημείωσε, είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστεί δεύτερη δόση, όπως αρχικώς είχε εκτιμηθεί, ή δεύτερη δόση να γίνει σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος κ. Γιώργος Σαρόγλου, επέμεινε στην εφαρμογή των κανόνων ατομικών υγιεινής για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ευρώπη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης ανέρχονται σε 50.892 και έχουν καταγραφεί 137 θάνατοι.

Κλείσιμο σχολείων
Επιλεκτική λειτουργική διακοπή σχολείων αποφάσισε χθες το Εθνικό Συμβούλιο. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος «κριτήριο για διακοπή λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας είναι η απουσία του 40%-50% των μαθητών ή εκπαιδευτικών στην τάξη ή στο σχολείο».

Ήδη έχει ξεκινήσει, καθημερινή καταγραφή απουσιών στα σχολεία, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ από on line βάση δεδομένων, θα παρακολουθεί και θα αναλύει τα στοιχεία για την εικόνα της πορείας της νέας γρίπης στα σχολεία. Πάντως, το κλείσιμο των σχολείων θα διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες.