ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – Για την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο

      Η χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί την επιλογή πειθάρχησης της οικονομίας της χώρας στις πιέσεις των αγορών και της ευρωπαϊκής ένωσης με μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της ανάπτυξης της χώρας.

    Ο λεγόμενος ο κοινωνικός διάλογος που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν αποτελεί παρά ένα εργαλείο νομιμοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Η κυβέρνηση δεν θέλει έναν ουσιαστικό διάλογο για τη διαμόρφωσης φιλολαϊκών πολιτικών. Το μόνο που επιζητά, και το οποίο φάνηκε καθαρά στην χθεσινή φιέστα κυβερνητικού μονολόγου, ,είναι ακροατήριο και χειροκροτητές στις πολιτικές τις οποίες έχει ήδη αποφασίσει και έχει δεσμευτεί στα όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης.

    Η πολιτική που προτείνει βασίζεται κυρίως στην δραματική μείωση της απασχόλησης και του εισοδήματος αρχής γενομένης από το δημόσιο τομέα με την μέθοδο της απόλυσης σημαντικού τμήματος συμβασιούχων, την δραστική μείωση των προσλήψεων, την μείωση μισθών και εισοδημάτων και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των επιδομάτων. Αυτή η πολιτική σηματοδοτείται και για τον ιδιωτικό τομέα ,πολιτική που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας .

    Οι άξονες φορολογικής πολιτικής δεν οδηγούν σε επιβάρυνση του κεφαλαίου ,αλλά σε διατήρηση του άδικου και αναποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. .Δραματική προβλέπεται και η μείωση των κοινωνικών δαπανών στο όνομα της σπατάλης .

    Η πολιτική της κυβέρνησης δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από την κρίση διότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι κυρίως δημοσιονομικό αλλά πρωτίστως αναπτυξιακό, για το οποίο έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την χώρα από το 1990 και μετά

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν για μια ακόμη φορά να γίνουν τα θύματα στο όνομα αδιέξοδων πολιτικών.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οφείλουν άμεσα να εγκαταλείψουν τον ρόλο του χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής και να συνταχθούν σε μια αγωνιστική πορεία υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία ολιγωρία δεν συγχωρείται σήμερα που αποφασίζεται η τύχη των εργαζομένων για μια τετραετία.

   

    Αθήνα 15-12-2009