Αξονικές αναταράξεις

ΜΟΝΟΝ 48 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 200 ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ «ΧΟΡΕΥΟΥΝ»

 

 

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

 

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί σήμερα η έλλειψη αξονικών τομογράφων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και η όχι καλή λειτουργία των όσων υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κατευθύνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

 

Λίγοι και όχι σε καλή λειτουργία…

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με στοιχεία του 2006, από τους 200 αξονικούς τομογράφους στο ΕΣΥ ανήκουν μόνον οι 48 και από τους 323 μαστογράφους μόνον οι 52.

Υπολογίζεται ότι οι μισοί τουλάχιστον ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσιο νοσοκομείο και χρειάζονται αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή κάποια άλλη απεικονιστική μέθοδο τελικά κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.

«Αναταράξεις» στη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» δημιούργησε η δημοσίευση εγκυκλίου που είχε αποστείλει προς τους διευθυντές των τμημάτων ο διοικητής του νοσοκομείου Αντώνης Κονταράτος, όπου τους ζητούσε να δίνουν παραπεμπτικό για εξέταση σε ιδιωτικό αξονικό τομογράφο, εάν η λίστα αναμονής του νοσοκομείου ήταν μακρά.

Από την πλευρά του, «αποσαφηνιστικές» χαρακτήρισε το υπουργείο Υγείας τις εξηγήσεις που έδωσε χθες ο κ. Κονταράτος για τα παραπεμπτικά ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση που έθεσε στη διάθεση του υπουργείου ο διοικητής, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Απαντώντας ο κ. Κονταράτος στα σχετικά δημοσιεύματα, απέστειλε επιστολή στον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Αρ. Καλογερόπουλο, στον οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

– Ο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύει καθημερινά 1.000 άτομα, από τα οποία οι περισσότεροι έχουν ανάγκη απεικονιστικών εξετάσεων.

– Στα εξωτερικά ιατρεία εξετάζονται εκατοντάδες ασθενείς καθημερινά, οι οποίοι έχουν ανάγκη απεικονιστικών εξετάσεων μη προγραμματισμένων.

– Το νοσοκομείο διεξάγει γενικές εφημερίες κάθε 4 μέρες, από τις οποίες δέχεται και εξετάζει περίπου 1.700 περιστατικά τη φορά, εκ των οποίων σχεδόν όλοι έχουν ανάγκη απεικονιστικών εξετάσεων.

– Ολος αυτός όγκος των ασθενών δημιουργεί καθημερινά τεράστιες ανάγκες απεικονιστικών εξετάσεων.

– Η διοίκηση ζήτησε από το υπουργείο την προμήθεια ενός πολυτομικού τομογράφου, ώστε να καλυφθεί το κενό της έλλειψης του αξονικού, ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί ο χώρος για την εγκατάστασή του.

– Το αναφερόμενο έγγραφο ήταν λίαν προσωρινό μέτρο ώστε να ελαττωθεί η λίστα αναμονής.

– Το ως άνω έγγραφο έχει την έννοια ότι ασθενείς που μπορούν να κινηθούν μόνοι τους δύνανται να απευθυνθούν εκτός «Ευαγγελισμού», εάν το επιθυμούν και εφόσον τα Ταμεία τους καλύπτουν τη δαπάνη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι «…η εγκύκλιος διανεμήθηκε, χωρίς να έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου και η οποία δεν συνάδει με την πολιτική που ασκείται στον τομέα της Δημόσιας Υγείας…».

Το υπουργείο θεωρεί αποσαφηνιστικές τις εξηγήσεις του διοικητή και των αρμόδιων διευθυντών των ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, ενώ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ότι τέτοιες πράξεις δεν δικαιολογούνται εάν δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση της προϊστάμενης αρχής. «…Ακόμα και εάν πρόκειται για έκτακτα, προσωρινά και μη υποχρεωτικά μέτρα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, που αφορούσαν, σύμφωνα και με τις εξηγήσεις που δόθηκαν, αποκλειστικά ασθενείς που τα Ταμεία τους κάλυπταν πλήρως και νομίμως τις δαπάνες.

Εξυπακούεται ότι, σύμφωνα και με την πάγια πολιτική του υπουργείου Υγείας, δεν θα γίνει ανεκτή καμία ενέργεια που θα πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών…».

**«Η υποβολή παραίτησης του διοικητή του “Ευαγγελισμού” ύστερα από δημοσίευμα εφημερίδας φέρνει στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα της έλλειψης ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού των νοσοκομείων μας», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΝ για το θέμα.

* «Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας και με τις πολιτικές αυτές της κυβέρνησης, όλο και μεγαλύτερο μέρος των δαπανών υγείας περνά στον οικογενειακό προϋπολογισμό», δήλωσε με αφορμή το θέμα του «Ευαγγελισμού» ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η αγορά δεύτερου τομογράφου στο συγκεκριμένο νοσοκομείο καθυστερεί πάνω από 3-4 χρόνια». *