Aυστηρή εντολή για μείωση των δαπανών

Επονται τρεις δύσκολοι μήνες, το μήνυμα Λοβέρδου προς διοικητές νοσοκομείων

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα…». Αυτό το μήνυμα πέρασε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων, κάνοντας αυστηρότατες συστάσεις για περαιτέρω μείωση των δαπανών, αύξηση των εσόδων, συντονισμό στις προμήθειες –ένα τομέα που, όπως είπε ο ίδιος, «χωλαίνει» –, μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και πάταξη της διαφθοράς στο ΕΣΥ. Οπως είπε, «μένουν τρεις πολλοί δύσκολοι μήνες μπροστά μας για να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια. Για τον ασθενή θα παρέχουμε ό, τι χρειάζεται, αλλά πρέπει να υπάρξει περικοπή σε όλες τις άλλες δαπάνες».

Ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους διοικητές της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και των νοσοκομείων της Αττικής, προειδοποίησε ότι από τον Οκτώβριο και μετά «η επιτήρηση θα κοιτάζει μόνο εμάς» (σ. σ. υπουργείο Υγείας) και τόνισε: «Eύχομαι τις επόμενες εβδομάδες να μη βαρέσουμε το καμπανάκι του συναγερμού», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα…». Παράλληλα ανακοίνωσε την τοποθέτηση ορκωτών λογιστών, σε συνεργασία με πέντε μεγάλους διεθνείς οίκους, σε 30 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας (το καλοκαίρι, ορκωτοί λογιστές τοποθετήθηκαν σε Ευαγγελισμό, Αττικόν και Γενικό Κρατικό Αθηνών).

Στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς, ο κ. Λοβέρδος συνέστησε στους διοικητές να θέτουν σε υποχρεωτική «αργία» τους γιατρούς για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι υπερσυνταγογραφούν, χρηματίζονται ή παίρνουν μίζες από τη χρήση υλικών. Ειδικότερα, κάλεσε τους διοικητές να κρατήσουν έξω από τα χειρουργεία για τρεις μήνες όσους παίρνουν φακελάκια ή έχουν «ύποπτα σπάταλη συμπεριφορά ως προς τα αναλώσιμα υλικά», κάνοντας αναφορά στο ΚΑΤ και χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του νοσοκομείου «Αγία Ολγα», όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες του διοικητή, γίνεται «πανηγύρι» με τα αγγειακά μοσχεύματα. Οι γιατροί αιτούνται περισσότερα υλικά από όσα χρειάζονται κι έφερε ως παράδειγμα γιατρό ο οποίος αρχικά ζήτησε 21 μοσχεύματα για μία επέμβαση, μετά «έπεσε» στα 15, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έλεγε ότι χρησιμοποιεί ένα. Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε η «υποχρεωτική αργία» να ισχύει όχι μόνο για τους χειρουργούς, αλλά και για όσους υπερσυνταγογραφούν.

Στην ίδια λογική, ο γ. γ. Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια για μείωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Οπως είπε, ειδικά με τα φάρμακα «παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι» και πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες μάς δουλεύουν κανονικά. Ληστεύεται η χώρα με τη χρήση των ακριβών φαρμάκων. Ο, τι κι αν κάνουμε, οι εταιρείες είναι ένα βήμα μπροστά. Υπάρχει συγκεκριμένο τουμπάρισμα σε κάθε πρωτοβουλία μας και δυσκολεύει η αντιπαράθεσή σας με τους γιατρούς».

Χρονοδιάγραμμα

Από τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο γ. γ. του υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος φάνηκε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο περαιτέρω οικονομίας. Η μείωση των γενικών δαπανών των νοσοκομείων κινείται σε μονοψήφιο αριθμό (5% – 6%) και σε διψήφιο (16% – 17%) οι μειώσεις σε υλικά και φάρμακα. Σε ό, τι αφορά τα έσοδα, έχει βεβαιωθεί κατά μέσον όρο το 50% των οικονομικών απαιτήσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει εισπραχθεί το 10% των σχετικών ποσών.

Τέλος, ο κ. Πολύζος έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στους διοικητές που έως την άλλη Παρασκευή θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχουν φροντίσει να προκηρυχθούν όλοι οι διαγωνισμοί για υλικά στο πλαίσιο του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών 2010, να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την εξόφληση των προμηθευτών στο πλαίσιο της πρόσφατης ρύθμισης των χρεών από το 2005 έως και το 2009 (μετρητά αλλά και εντάλματα για την έκδοση ομολόγων), να έχουν υποβάλει τις απαιτήσεις του α΄ επταμήνου 2010 στα ασφαλιστικά ταμεία και να έχουν ετοιμάσει τους προϋπολογισμούς για το 2011.