Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων την τελευταία εβδομάδα

Μικρή αύξηση σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στον αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ενώ μεγαλύτερης τάξης ήταν η αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 24 – 30 Οκτωβρίου 2022, περιλαμβάνουν 53.436 νέα κρούσματα, που αντικατοπτρίζουν 1% εβδομαδιαία μεταβολή. Εξ αυτών το 23% είναι επαναλοιμώξεις.

Όσον αφορά στους νεκρούς, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 164 θάνατοι ασθενών με COVID-19 (16 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), αριθμός που συνιστά 12% εβδομαδιαία μεταβολή (138 την προηγούμενη εβδομάδα).  Απ’ αυτούς οι 11 (7%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19.

Μικρή αύξηση καταγράφεται την εβδομάδα αναφοράς και στον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία. Το σύνολο των εισαγωγών ήταν 1.324 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 189, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.014 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 145, -7% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 85 (61,2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 96,5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99. Την εβδομάδα αναφοράς το ποσοστό θετικότητας ήταν 8,45% σε σύνολο 632.238 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 90.320 δείγματα (-9% εβδομαδιαία μεταβολή).

Από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 33.750 θάνατοι και 5.188.890 κρούσματα. Απ’ τους θανόντες το 96,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αύξηση του ιικού φορτίο σε οκτώ περιοχές

Aυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 24 -30 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 17 -23 Οκτωβρίου.

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερεις περιοχές.

Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+176%), στο Βόλο (+113%), στην Αλεξανδρούπολη (+102%), στα Ιωάννινα (+100%), στην Ξάνθη (+46%), στη Λάρισα (+41%) και στη Κέρκυρα (+38%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη(+28%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-57%), στο Ηράκλειο (-52%), στην Αττική (-36%) και στα Χανιά (-36%).

Σύσταση για εμβολιασμό παιδιών έως 4 ετών που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου

Τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού ακόμα και για παιδιά και βρέφη από 6 μηνών έως 4 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή είναι ανοσοκατασταλμένα συνέστησε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι εφόσον υπάρχει σύμφωνη ιατρική γνώμη μπορούν να εμβολιάζονται και τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, αφού πρώτα τόνισε πως είναι χαμηλός ο κίνδυνος για τα παιδιά αυτά.

Αναφερόμενος σχετικά ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν ήδη παραληφθεί τα εμβόλια για αυτή την ηλικιακή ομάδα και ότι οι γονείς θα ενημερωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών θύμισε εξάλλου πως ήδη η επιτροπή για τον εμβολιασμό των παιδιών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή /και είναι ανοσοκατασταλμένα.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον καταγράφηκε και στη χώρα μας αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστική για τις νέες υποπαραλλαγές με βάση όσα έχει ανακοινώσει  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λέγοντας πως δεν χρειάζεται να αναβαθμιστεί το επίπεδο επιτήρησής τους επί του παρόντος.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ακόμα ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το σύνδρομο long covid στα παιδιά.

Μιλώντας γενικότερα για την αξία του εμβολιασμού σημείωσε ότι «ο έγκαιρος εμβολιασμός με τη δεύτερη αναμνηστική είναι σημαντικότερος απ’ τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί».

Τόνισε μάλιστα πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρανοήσεις και ότι αφενός δεν αναμένονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και αφετέρου δεν υπάρχουν εμβόλια και για κορονοϊό και για γρίπη ταυτόχρονα.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για κορονοϊό και για γρίπη, καθώς κυκλοφορούν πλέον οι ιοί της γρίπης και ο συγκυτιακός ιός, και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί η αναφορά της ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, αν και η ίδια εμφανίστηκε ακόμα επιφυλακτική ως προς τον ισχυρισμό αυτό.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα έναντι του κορονοϊού ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν γίνει πάνω από 21 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικά τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν κάνει περίπου 838.000, ενώ έχουν προγραμματιστεί πάνω από 62.000 ραντεβού. Είπε ακόμα, ότι το 23,3% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περίπου στο 18%.