Μπαλάκι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οι νεφροπαθείς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

 

Περιμένουν να πεθάνει κάποιος νεφροπαθής ή να κάνει μεταμόσχευση, για να κάνουν αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο του νομού τους. Εξακόσιοι νεφροπαθείς μετακινούνται, κάθε τρίτη μέρα της ζωής τους, από πόλη σε πόλη, για να κάνουν αιμοκάθαρση. Τα Ταμεία δεν καλύπτουν όλα τα έξοδα, ενώ όσοι εργάζονται, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κάποιοι αναγκάζονται να μετακομίσουν όπου υπάρχει ελεύθερη θέση σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Βασίλη Αψη, αν και κάθε πόλη διαθέτει πλέον μονάδα τεχνητού νεφρού, δεν επαρκούν οι κλίνες, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ελλειψη κλινών υπάρχει και στην κλινική Μεταμοσχεύσεων του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που διαθέτει μόλις δέκα κρεβάτια. Τόσες είχε και πριν από 20 χρόνια, λέει ο Β. Αψης, όταν οι νεφροπαθείς πέθαιναν, ενώ τώρα ο αριθμός τους αυξάνεται. Η κλινική καλύπτει τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση του αριθμού των νεφροπαθών προς μεταμόσχευση.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που διαθέτει ο σύλλογος για τους νεφροπαθείς που αναγκάζονται να ταξιδεύουν για να κάνουν αιμοκάθαρση.

Στη Χαλκιδική, σε σύνολο 70 ασθενών, οι 30 κάνουν αιμοκάθαρση στη Θεσσαλονίκη. Δέκα ασθενείς από το νομό Φλώρινας κάνουν αιμοκάθαρση στην Καστοριά, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, 60 ασθενείς από τους 180 των Σερρών, πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, 26 από τους 125 της Φθιώτιδας πηγαίνουν σε Αττική, Βοιωτία, Λάρισα και Μαγνησία, 20 από τους 80 της Πιερίας πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, 13 από τους 113 της Μεσσηνίας πηγαίνουν σε Αθήνα, Πάτρα και Ηλεία, 103 από τους 180 της Πέλλας πηγαίνουν σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία, 33 από 104 της Κοζάνης πηγαίνουν σε Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Λάρισα και Γρεβενά, 37 από τους 66 του Κιλκίς πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, 30 από τους 96 της Κορίνθου πηγαίνουν σε Αχαΐα, Αττική, Αρκαδία, 10 από τους 170 της Λάρισας πηγαίνουν σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Μαγνησία, 22 από τους 180 της Ηλείας πηγαίνουν σε Αχαΐα, Αττική, Μαγνησία, 33 από τους 90 της Καρδίτσας πηγαίνουν σε Λάρισα, Τρίκαλα, 50 από τους 92 της Βοιωτίας πηγαίνουν σε Αττική και Εύβοια.

Αν και κάθε πόλη διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ασθενείς μπορεί να καταλαμβάνουν θέσεις σε νοσοκομεία άλλων νομών, είτε λόγω χρόνιας νοσηλείας τους στο νοσοκομείο αυτό είτε λόγω σχέσης με τους γιατρούς, που γνωρίζουν καλά το ιστορικό τους.