Μπαλώματα για να λυθεί το πρόβλημα των εφημεριών

Οφθαλμίατρος σε ρόλο… γυναικολόγου

Μπαλώματα για να λυθεί το πρόβλημα των εφημεριών

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Ανέτοιμο εμφανίζεται το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν εδώ και δυόμισι χρόνια το ζήτημα που θα προκύψει από την 1η Ιανουαρίου του 2007, όταν θα μειωθούν οι ώρες εργασίας τόσο των ειδικών γιατρών όσο και των ειδικευομένων, δεν ελήφθη κανενός είδους μέτρο. 

 Η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται σε μέτρα της τελευταίας στιγμής, τα οποία δεν αποκλείεται να τινάξουν στον αέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας!

Μια από τις λύσεις που πρότεινε ύστερα από το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» ο υφυπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, «είναι να υπάρχουν εφημερίες ανά τομέα».

«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν μέρες που για όλο τον χειρουργικό τομέα μπορεί να εφημερεύει ένας οφθαλμίατρος. Θα είναι σαν να κληθώ εγώ να εξετάσω ένα γυναικολογικό περιστατικό! Στις εφημερίες των παθολογικών τομέων, μπορεί να υπάρξει δερματολόγος που θα εξετάζει καρδιολογικούς ασθενείς…», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, οφθαλμίατρος και μέλος στη Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Θα τους στέλνουν αλλού

Με το σύστημα αυτό, οι εφημερεύοντες γιατροί δεν θα κάνουν τίποτα άλλο από το να παραπέμπουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, κάτι που για την περιφέρεια είναι αυτονόητο ότι θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στις μαζικές προσλήψεις επικουρικών γιατρών, οι οποίοι υπηρετούν το πολύ έναν χρόνο στα νοσοκομεία ώστε να καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες των εφημεριών. Ωστόσο, οι επικουρικοί γιατροί αμείβονται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Σε περίπτωση μαζικών προσλήψεων, πολλά νοσοκομεία θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία σε διάστημα λίγων μηνών!

Και οι διευθυντές του ΕΣΥ

Το υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο να εφημερεύουν οι διευθυντές του ΕΣΥ οι οποίοι σήμερα έχουν πλαφόν: Μπορούν να κάνουν μέχρι 5 εφημερίες τον μήνα, πέραν των οποίων δεν αμείβονται.

Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχτηκε χθες την ύπαρξη του προβλήματος δηλώνοντας πως την περίοδο αυτή «βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών. Συζητούμε και θα βρούμε τη λύση».

Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για το θέμα από την εποχή της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου: «Από τον Απρίλιο του 2004 είχαμε υποβάλει τις προτάσεις μας στον τότε υπουργό Υγείας κ. Κακλαμάνη, ο οποίος πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής στην οποία εκτός των γιατρών θα συμμετείχαν και παράγοντες των υπουργείων Οικονομίας και Υγείας. Η επιτροπή συνεδρίασε μόνο μια φορά για να… επικροτήσει τις προτάσεις των γιατρών και έκτοτε αγνοείται!