Μπασκόζος: «Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από το ευρώ»

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>«Δεν υπάρχει κανένα «σχέδιο» εξόδου από το ευρώ», δηλώνει  σε συνέντευξη του στο CRASHonline.gr ο Γιάννης Μπασκόζος, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στη Β’ Αθήνας, σημειώνοντας ότι «ο λαός θα καταργήσει με την ψήφο του το μνημόνιο».

Ο Γ. Μπασκόζος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «καθαρή εντολή αυτοδυναμίας», την Κυριακή των εκλογών, προκειμένου να έχει λυμένα τα χέρια του «απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα», προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να υπάρξει για πρώτη φορά ουσιαστική διαπραγμάτευση για το χρέος και τη δανειακή σύμβαση».

 

Όπως αναφέρει ο κ. Μπασκόζος, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις.

Απαντώντας για τη «Βαβέλ» που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο ΣΥΡΙΖΑ, με αντικρουόμενες δηλώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, αναφέρει ότι «η επίσημη εκφώνηση της συμφωνημένης γραμμής του κόμματος που έχει αποφασιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, γίνεται από τον Αλέξη Τσίπρα και από όλα τα στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις».

 

Ο κ. Μπασκόζος απαντώντας για την φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «δεν λέμε νούμερα (ύψος πλούτου, φορολογικούς συντελεστές κ.λπ.) διότι, μεταξύ άλλων, αυτά είναι σύνθετα ζητήματα που για να αποφασιστούν χρειάζονται στοιχεία τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να διαθέτει».

 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει «κρυφό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από το ευρώ και δημοψήφισμα; Εάν όχι πού αποδίδετε τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μονομερείς ενέργειες, επιστροφή στη δραχμή, ακόμα και για τύπωμα ευρώ, όπως ανέφερε η υποψήφια Ραχήλ Μακρή; Υπάρχει ασυνεννοησία ή σύγχυση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το ευρώ γιατί θα το απαλλάξει από την λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει σε όλα αυτά τα διλήμματα τρόμου με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο : ευρώ χωρίς άλλες θυσίες, ευρώ με την κοινωνία όρθια. Με δημοκρατία, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Άλλωστε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αυτή που εξαφάνισε το ευρώ από τις τσέπες των Ελλήνων. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς μιλάμε για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους σε συνεργασία με τους λαούς της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κανένα «σχέδιο» εξόδου από το ευρώ, απλά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει για πρώτη φορά ουσιαστική διαπραγμάτευση για το χρέος και τη δανειακή σύμβαση αφού ο λαός με την ψήφο του θα έχει καταργήσει τα μνημόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το καμπανάκι που θα ξυπνήσει την κοιμισμένη ηγεσία της Ευρώπης και θα δώσει σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς το έναυσμα για αγώνες που μπορούν να αλλάξουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο λιτότητας. Η Ευρώπη και το ευρώ καταστρέφονται από αυτούς που έχουν επιβάλλει τις πολιτικές λιτότητας και δίνουν την ευκαιρία σε πραγματικά ξενοφοβικές αντιευρωπαϊκές και εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες και κόμματα να ενισχύονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ελπίδα για την Ευρώπη και τους λαούς της.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτός από τη μάχη με τα άλλα πολιτικά κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να δίνει και μία εσωτερική μάχη με τις τάσεις που τον ταλαιπωρούν, αυτό πώς θα αντιμετωπιστεί σε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης; Δεν θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διάλυση της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και το ενωτικό του επιχείρημα έχει δώσει θετικά αποτελέσματα. Οι διαφορετικές φωνές αντιμετωπίζονται σαν πλούτος και είναι χρήσιμες και απαραίτητες στην εσωκομματική συζήτηση.

 Η επίσημη εκφώνηση της συμφωνημένης γραμμής του κόμματος που έχει αποφασιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, γίνεται από τον Αλέξη Τσίπρα και από όλα τα στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις.

Ειδικά τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μεγάλη ομοιογένεια στις τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος. Τάσεις, εσωστρέφεια, διαφορετικά προσωπικά σχέδια και φιλοδοξίες έχουν κυριαρχήσει στα κόμματα του μνημονιακού μπλοκ που έχουν οδηγηθεί μέχρι και σε διασπάσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ πορευόμαστε με ενότητα, υπευθυνότητα και συντροφικότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για να υλοποιήσουμε την λαϊκή εντολή που θα πάρουμε στις 25/1/15.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι σε αυτές τις εκλογές έχει υποσχεθεί τα πάντα. Πόσα από αυτά που υπάρχουν στο πρόγραμμα σας είναι εφικτά και πώς θα τα χρηματοδοτήσετε, εάν κοπεί η ρευστότητα από τους δανειστές και η χώρα δεν πάρει τα 7,2 δις. ευρώ; Και για να σας προλάβω πολλοί έχουν πει ότι θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή αλλά δεν τα κατάφεραν. Επίσης όσον αφορά το περιουσιολόγιο και τη φορολόγηση της «μεγάλης ακίνητης περιουσίας» δεν δίνονται απαντήσεις στο ποιοι θα είναι οι πλούσιοι που θα φορολογηθούν.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και  άλλη φορά είδαμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, όταν εξελέγη ο κ. Σαμαράς ,ότι η δόση των 11 δισεκατομμυρίων τότε, όχι 7 που είναι τώρα οι υπολειπόμενες δόσεις, άργησαν περίπου έξι μήνες να καταβληθούν και δεν είδαμε καμία χρεοκοπία, καμία στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου, καμία δυσκολία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καταγγέλλει τη ΝΔ για την άρση της προστασίας της  πρώτης κατοικίας. από τους πλειστηριασμούς.

Ο ελληνικός λαός, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες γνωρίζουν ποιοι τους λεηλάτησαν τις καταθέσεις, ποιοι τους φτωχοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια. Η ώρα της κρίσης για τη ΝΔ πλησιάζει.

 

 Για τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέμε νούμερα (ύψος πλούτου, φορολογικούς συντελεστές κ.λπ.) διότι, μεταξύ άλλων, αυτά είναι σύνθετα ζητήματα που για να αποφασιστούν χρειάζονται στοιχεία τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να διαθέτει. Ωστόσο, αφού θυμίσω τη φορομπηχτική και για τη μεσαία τάξη πολιτική του κ. Σαμαρά,  ότι θεωρεί πλούτο εισοδήματα της τάξης των 42.000 και γι’ αυτό τα φορολογεί με τον ανώτατο συντελεστή,  θυμίζω την κυβερνητική φορολογική πολιτική μας όπως την παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ και στο διαρκές συνέδριο.

(α) . Άμεση κατάργηση ΕΝΦΙΑ.

(β).  Εισαγωγή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα εφαρμόζεται επί πραγματικών αντικειμενικών αξιών (χαμηλότερων κατά περίπου 30-35%). Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών. Δεν θα αφορά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

(γ). Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους/ες αντί για φόρο από το πρώτο ευρώ που ισχύει σήμερα για ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες.

 

Αυτά τα φορολογικά μέτρα αποσκοπούν, μαζί με άλλα, όχι μόνο στην ανακούφιση των πολιτών αλλά και στην επανεκκίνηση της οικονομίας με την άρση της φορολογικής καταστολής της.

 

Το δημοσιονομικό κόστος για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ το υπολογίζουμε σε 2 δις ευρώ.  Το κόστος για την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ  υπολογίζουμε σε 1,5 δις ευρώ. Σύνολο 3,5 δις ευρώ φοροελαφρύνσεις που θα καλυφθούν κατά 3 δις από την πάταξη της φοροδιαφυγής(έλεγχος: λίστας Λαγκάρντ, λίστα Λιχνεστάιν, ακινήτων εξωτερικού, οφσορ εταιριών) και του λαθρεμπορίου (καύσιμα, καπνός κ.α.) και τα υπόλοιπα από μέρος του θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος που θα έχει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ρεαλιστική (καθότι με βάση τα εισοδήματα των πολιτών)  ρύθμιση των χρεών στο δημόσιο.

 

Προφανώς η «μονταζιέρα» του κ. Σαμαρά παραπλανά τους πολίτες για τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ διότι στην πραγματικότητα στόχος του είναι να προστατέψει το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή που υπάρχει σε λίστες τύπου Λαγκάρντ και σε offshore εταιρείες.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι για σας το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και τι απαντάτε στη ΝΔ που κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για εκβιαστικά διλήμματα και διχαστική ρητορική;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μιλάμε για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, εθνικής αναγέννησης και αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Μια κυβέρνηση όλων των ελλήνων και όχι μόνο μίας παράταξης. Μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί σκληρά στην Ευρώπη και θα συγκρουστεί σκληρά στην Ελλάδα με το διεφθαρμένο και γερασμένο κατεστημένο που χρεοκόπησε τη χώρα.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα ζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Συναίνεση στη σωτηρία και στην αναγέννηση. Όχι συναίνεση στη καταστροφή, όπως μας ζήταγε ο κος Σαμαράς. Συναίνεση στην εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Στα άμεσα μέτρα που αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση και δημιουργούν προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Πάνω σε αυτή τη βάση ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού και πάνω σε αυτή τη βάση είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε. Να είστε πάντως σίγουροι ότι αυτή η γραμμή εκφράζει ήδη την θέληση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

Ζητάμε μια καθαρή εντολή αυτοδυναμίας. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η μετεκλογική πορεία της χώρας και τόσο πιο ισχυρή θα είναι η Ελλάδα. Θέλουμε να έχουμε λυμένα τα χέρια μας, όχι απέναντι στην κοινωνία και τον λαό, στον οποίον θα λογοδοτούμε συνεχώς, αλλά απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να κρατήσουν την χώρα μας στην σημερινή κατάσταση. Επομένως στόχος είναι η αυτοδυναμία, αλλά δε ζητάμε λευκή επιταγή. Θα συγκροτήσουμε μια ισχυρή και πολυσυλλεκτική κυβέρνηση. Κριτήριό μας η ικανότητα, η εντιμότητα, η αποτελεσματικότητα.

Α.Φ.