Μπασκόζος για πρόσφυγες: Προπαγάνδα τα περί «υγεινομικής βόμβας»

class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Ειδικότερα, στην εκδήλωση «Περιφερειακή Διαβούλευση, Η Υγεία καθ’ όλη τη Διαδικασία Υποδοχής, Διατομεακός Διάλογος» (με τη συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Τμήμα Μεταναστευτικής Υγείας, Περιφερειακό Γραφείο Βρυξελλών), ο κ. Μπασκόζος υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αλλάζει στο ζήτημα αυτό και από χώρα απλής διόδου τώρα μετατρέπεται σε χώρα προσωρινής ή πιο μόνιμης εγκατάστασης, θα πρέπει να αναδείξει το καλό πρόσωπο της Ευρώπης.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Αναλυτικά η ομιλία του έχει ως εξής:


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>«Είναι τιμή, χαρά και υποχρέωση, να είμαι εδώ στην εκδήλωση που σηματοδοτεί την πολύ καλή συνεργασία μας με τον ΔΟΜ του οποίου η βοήθεια και η εμπειρία είναι πολύτιμη για να ανταπεξέλθουμε στο βάρος που έχει προκύψει λόγω της γεωγραφικής θέσης και των γεγονότων στην περιοχή μας.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Αυτά που συζητούσαμε τα προηγούμενα χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί, καθώς οι ανάγκες και οι ευθύνες- όχι μόνο οι δικές μας αλλά όλης της Ευρώπης- έχουν μεγαλώσει και πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως, για παράδειγμα, ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ευρώπη δηλ. αυτό των ανοιχτών συνόρων ή θα πισωγυρίσει σε κλειστά σύνορα, σε έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη ξενοφοβία; Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, έχει δείξει με τη στάση της- το διεμήνυσε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός μετά και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής- ότι ανεξάρτητα με την έκβαση των συνομιλιών θα σεβαστούμε τα δικαιώματα όλων προσφύγων και μεταναστών που προσφεύγουν στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος τους στην Υγεία.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Τα πράγματα αλλάζουν, και η Ελλάδα, από χώρα απλής διόδου τώρα μετατρέπεται σε χώρα προσωρινής ή πιο μόνιμης εγκατάστασης. Αναμένοντας και τις αποφάσεις και γνωρίζοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, θα πρέπεινα ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των 30-40 και ίσως και 60 χιλιάδων ανθρώπων. Ως εκ τούτου αλλάζει η τακτική υπηρεσιών υγείας. Διασφαλίζουμε την παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας, την επιδημιολογική επιτήρηση, την υγιεινή στους χώρους αυτούς και βεβαίως δίνουμε το δικαίωμα με το Παράλληλο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε να έχουν και αυτοί οι πληθυσμοί πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Την ίδια στιγμή οφείλουμε να πείσουμε το λαό μας ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος από τους πληθυσμούς αυτούς. Η προπαγάνδα περί «υγειονομικής βόμβας», είναι ένας μύθος, και θα ήθελα από τη θέση μου για ακόμη μια φορά να το υπογραμμίσω, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και κάνουμε το παν για να τους παρασχεθούν.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Για να αποκλείσουμε, όμως, κάθε ενδεχόμενο εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτωνέχουμε προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή, βλέπουμε το επιδημιολογικό προφίλκαι τη σύνθεση των πληθυσμών που έχει αλλάξει και αποτελείται πλέον από παιδιά, έγκυες γυναίκες, νέες γυναίκες, ηλικιωμένους, που σημαίνει ότι διαφοροποιείται και η ανάγκη παροχής υπηρεσιών υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, 2 μονάδες υγείας τουΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται καθ’ οδόν για την Ειδομένη , προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες στους ανθρώπους που παραμένουν εκεί ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα, με τη συμμετοχή παιδιάτρων και γενικών γιατρών. Ο αριθμός των προσφύγων είναι μεγάλος αλλά μπορούμε να ανταποκριθούμε.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Τελειώνοντας, θέλω να σας πω ότι ανεξαρτήτως αποφάσεων, εμείς σαν ελληνική πολιτεία, κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας, αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να δείξουμε τον δρόμο και να αναδείξουμε το καλό πρόσωπο της Ευρώπης και ελπίζουμε ότι αυτό θα επικρατήσει στο τέλος. Έτσι, θα αναγνωρίσουμε σε αυτούς τους πληθυσμούς όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις, εργαζόμενοι σε 24ωρη βάση, αξιοποιώντας την προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών κτλ με το Συντονισμό του Υπουργείου Υγείας. Για το καλό της ανθρωπότητας, για το μέλλον της Ευρώπης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο δικαίωμα της υγείας, θα είμαστε μαζί σε αυτό τον δύσκολο δρόμο».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>