Μπερλουσκόνι: «ενθαρρύνει» τους γιατρούς να «καρφώνουν» ασθενείς – λαθρομετανάστες

Με σημαία τους τα επιχειρήματα «είμαστε γιατροί, δεν είμαστε σπιούνοι» και «με αυτό το μέτρο οι ξένοι δεν θα έχουν πια ούτε το δικαίωμα να πεθάνουν στην Ιταλία», οι Ιταλοί γιατροί κατέβηκαν στους δρόμους της Ρώμης, αντιδρώντας στο αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να άρει την υποχρέωση τήρησης του ιατρικού απορρήτου. Με τον τρόπο αυτό, οι γιατροί ενθαρρύνονται να ενημερώνουν τις Αρχές, αν υποψιάζονται ότι κάποιοι ασθενείς είναι λαθρομετανάστες.

 

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα» και οι περίπου 200 μετέχοντες φορούσαν φανελάκια με τυπωμένα συνθήματα όπως: «Να απαγορευθεί το κάρφωμα – είμαστε γιατροί, δεν είμαστε κατάσκοποι».

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι οι λαθρομετανάστες από φόβο δεν θα πηγαίνουν πια στα νοσοκομεία ή σε ένα γιατρό και επομένως θα αποκλειστούν από το σύστημα υγείας», εξήγησε ο ψυχίατρος Τζανκάρλο Σαντόνε.

«Ενα πολύ απλό παράδειγμα είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που μόλις γέννησε και δεν έχει τα νόμιμα έγγραφα. Δεν θα είναι σε θέση ούτε να αναγνωρίσει το παιδί της. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και να αποθαρρύνει την έλευση ξένων», πρόσθεσε.

«Με αυτό το μέτρο, οι ξένοι δεν θα έχουν πια ούτε το δικαίωμα να πεθάνουν στην Ιταλία», παρατήρησε ένας άλλο γιατρός, ο Στέφανο Γκουίντι.

Η ιταλική Γερουσία, στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου με θέμα την ασφάλεια, υιοθέτησε στις αρχές Φεβρουαρίου μια πρόταση νόμου της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, που προβλέπει ακριβώς την άρση του ιατρικού απορρήτου στις περιπτώσεις αυτές. Το επίμαχο νομοθέτημα συζητείται τώρα και στη Βουλή και αν ψηφιστεί θα γίνει νόμος του κράτους.

Γενικότερα πάντως, μετά την επιστροφή του στην εξουσία τον περασμένο Μάιο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέδειξε την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του, εισάγοντας μια σειρά αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Γαλλικό, ΑΠΕ)