Μπίσμαρκ

class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Στις 30 Ιουλίου 1898, εγκατέλειψε τα εγκόσμια ο συντηρητικός καγκελάριος Όττο φον Μπίσμαρκ, ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του σε σοβαρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαρχή του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Στα μέτρα περιλαμβάνονταν η ασφάλεια υγείας, η ασφάλεια από ατυχήματα και αναπηρίες, καθώς και οι συντάξεις. Επιπλέον, ο Μπίσμαρκ προσπάθησε να περιορίσει την εργασία παιδιών και γυναικών που ήταν διαδεδομένη στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Οι μεταρρυθμίσεις δεν προέκυψαν από τις πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις του Μπίσμαρκ, ο οποίος ήταν ένας συντηρητικός πολιτικός, υπέρμαχος της καταστολής, αλλά από το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Ο Μπίσμαρκ, ως ακραία αντισοσιαλιστής θέσπισε σειρά απαγορεύσεων για το σοσιαλιστικό κόμμα, απαγορεύοντας συγκεντρώσεις και έκδοση σοσιαλιστικών κειμένων. Παρ΄ όλα αυτά το σοσιαλιστικό κόμμα συνέχιζε να διαθέτει σημαντική επιρροή και μάλιστα αύξησε τις έδρες του στο Ράιχσταγ.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Ο Καγκελάριος Μπίσμαρκ προσπάθησε λοιπόν να μειώσει την απήχηση του σοσιαλισμού, προσφέροντας ανταλλάγματα στην εργατική τάξη. Πραγματοποίησε σειρά πατερναλιστικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που περιγράψαμε παραπάνω, οι οποίες ακόμη μνημονεύονται στα ασφαλιστικά συστήματα ως μοντέλο Μπίσμαρκ.