Μπλακ άουτ στο σύστημα συνταγογράφησης

Μη προσβάσιμο είναι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του από τις 22 Αυγούστου. Αιτία είναι η καθυστέρηση που προκαλείται τις ώρες που λειτουργούν τα ιατρεία και χιλιάδες γιατροί προσπαθούν να μπουν ταυτόχρονα στο σύστημα.

«Μέχρι πριν από λίγες μέρες το σύστημα ήταν αργό. Τώρα, πλέον, έγινε μη προσβάσιμο και προβληματικό στη συνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ», καταγγέλλει ο πρέοδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Το σύστημα πέφτει και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Πλέον, θα δώσουμε οδηγία στα μέλη μας να γράφουν τη συνταγή όπως πριν και να την υπογράφουν με την ένδειξη "σύστημα μη προσβάσιμο", ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους και να κάνουν τις εξετάσεις τους», τονίζει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, από τις 22 Αυγούστου που ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος με πρώτο Ταμείο τον ΟΠΑΔ, ο ΙΣΘ δέχεται καθημερινά δεκάδες παράπονα από τα μέλη του ότι κατά τις ώρες λειτουργίας των ιατρείων αδυνατούν να επικοινωνήσουν με το σύστημα, είτε για «πέφτει», είτε γιατί «κολλάει» και κατά συνέπεια δεν μπορούν να γράψουν στους ασφαλισμένους φάρμακα ή παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις.

«Η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει και τα 25 λεπτά για μία μόνο συνταγογράφηση ή για ένα παραπεμπτικό», τονίζει ο Α. Εξαδάκτυλος. Οπως λέει, ο ΙΣΘ επικοινώνησε ήδη με τον ΟΠΑΔ από τον οποίο ζήτησε να ανακαλέσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι να λυθούν τα προβλήματα.