Μπλακάουτ στο ΕΣΥ

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη από χθες οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους, ενώ από τα μέσα Δεκεμβρίου «κόβονται» και από τις ιατρικές εξετάσεις.

Τα διαγνωστικά κέντρα- ακόμη και μεγάλες αλυσίδες- αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση των υπηρεσιών τους επί πιστώσει από τις 15 Δεκεμβρίου, εάν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώσουν τα χρωστούμενα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί- μόνον του Ταμείου του Δημοσίου- αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ για τους τελευταίους οχτώ μήνες. Στη λίστα με τους χειρότερους κακοπληρωτές, όπως υπογραμμίζουν οι ιδιώτες γιατροί που λειτουργούν εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ, ο Οίκος Ναύτου

ΣΤΟΠ Η ΠΙΣΤΩΣΗ

Οι συμβεβλημένοι γιατροί, απειλούν να σταματήσουν την πίστωση σε 1.200.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου

και το Ταμείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Εάν δεν μας δώσουν άμεσα τα οφειλόμενα, τότε θα σταματήσουμε από τα μέσα του επόμενου μήνα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας “δωρεάν” στους πολίτες. Αντίθετα, οι ασθενείς θα απευθύνονται στο ασφαλιστικό τους ταμείο με την απόδειξη, για να πάρουν τα χρήματα τους πίσω», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ανάργυρος Πλακιώτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοπαθολόγων και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Ακόμη βαθύτερα το χέρι τους στην τσέπη κινδυνεύουν να βάλουν οι 1.200.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου, αφού και οι συμβεβλημένοι γιατροί (παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι κ.ά.) απειλούν να σταματήσουν την πίστωση. Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει πως «αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή του να καλέσει τα μέλη που έχουν συμβληθεί με τον ΟΠΑΔ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις…», ζητώντας από τους γιατρούς όλης της χώρας να εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να προβεί σε ομαδική καταγγελία των συμβάσεων.

Τα χρέη των νοσοκομείων

Με γάντια… κομμωτηρίου φροντίζουν οι νοσηλευτές του «Αγλαΐα Κυριακού» τους μικρούς ασθενείς τους, αφού τα αποστειρωμένα έχουν τελειώσει και οι προμηθευτές αρνούνται να τους προμηθεύσουν με νέα: οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ σε προμηθεύτριες εταιρείες και φαρμακοβιομηχανίες. Οι διοικητές από την πλευρά τους δηλώνουν πως βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας της καθυστέρησης των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σε καθημερινή βάση… τελεσίγραφα από τους προμηθευτές.

Επιστολή με την οποία προειδοποιεί για τη διακοπή της διάθεσης 5 αναντικατάστατων ογκολογικών φαρμάκων μεγάλης αξίας απέστειλε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στο Λαϊκό Νοσοκομείο στα τέλη του Οκτωβρίου.

Ο λόγος, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι το μεγάλο ύψος των οφειλομένων ποσών από το Λαϊκό προς το Ινστιτούτο καθώς και το γεγονός ότι για την προμήθεια των συγκεκριμένων φαρμάκων (το πιο ακριβό κοστίζει 350.000 ευρώ) απαραίτητη είναι η προκαταβολή προς τις φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΦΕΤ κ. Τάκη Μπράτσο, τα χρωστούμενα των ελληνικών νοσοκομείων προς το Ινστιτούτο ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, με το Λαϊκό να οφείλει τα περισσότερα.

Έφοδο σκοπεύει να κάνει αυτή την εβδομάδα Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) στις αποθήκες των νοσοκομείων ΚΑΤ, Ευαγγελισμού, Ασκληπιείου Βούλας και Γενικού Κρατικού, με σκοπό να τις αδειάσει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις ανεξόφλητες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς τα μέλη του Συλλόγου που ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ…

Γραφειοκρατικό χάος στα ασφαλιστικά ταμεία

ΑΛΑΛΟΥΜ έχει προκληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία και για έναν επιπλέον λόγο: οι συγχωνεύσεις και τα χρέη έχουν προκαλέσει γραφειοκρατικό χάος. «Πριν από δύο εβδομάδες ήρθα στα κεντρικά γραφεία του ασφαλιστικού ταμείου για να πάρω πίσω τα χρήματα για ιατρικές εξετάσεις που είχα κάνει. Ευτυχώς στάθηκα τυχερός που τα πήρα αυθημερόν, καθώς μπορούν να πληρώνουν για νοσήλια έως και 100 ευρώ», λέει ο ασφαλισμένος μηχανικός στο ΤΣΜΕΔΕ κ. Νίκος Αντωνόπουλος.

Όπως τονίζει, η ενοποίηση του Ταμείου των μηχανικών με εκείνα των φαρμακοποιών και των νομικών έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. «Ακόμη και το αυτονόητο- να πάρουμε τα χρήματά μας έγκαιρα για τα φάρμακα και τις εξετάσεις – είναι πια παρελθόν», δηλώνει. Έτσι, δεκάδες είναι οι ασφαλισμένοι συνάδελφοί του, οι οποίοι ταλαιπωρούνται αφού αναγκάζονται να κάνουν αρκετές… βόλτες από το ΤΣΜΕΔΕ προκειμένου να πάρουν όλο το ποσό των νοσηλίων.

Τις επιπτώσεις από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων άρχισαν να πληρώνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι και στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) της Θεσσαλονίκης όπου καθημερινά σχηματίζονται τεράστιες ουρές. Ο φορέας ωστόσο αδυνατεί μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για την πληρωμή όλων των νοσηλίων στους ασφαλισμένους.