Μπλόκο σε ανακοστολόγηση αμοιβών ιατρικών πράξεων

«Μπλόκο» στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επρόκειτο να ανακοστολογήσει τις αμοιβές για διάφορες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας ότι επιβάλλεται να λαμβάνονται υπόψη επίκαιρα στοιχεία για το κόστος των πράξεων, αλλά και για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και της εθνικής οικονομίας.

 

Το ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε να εγκρίνει την προώθηση του σχετικού διατάγματος, γιατί διαπίστωσε ότι κάποιες συνοδευτικές γνωμοδοτήσεις ήταν παρωχημένες και ανεπίκαιρες, αφού είχαν συνταχθεί από 5 έως 19 χρόνια πριν κατατεθεί το σχέδιο ΠΔ στο ΣτΕ για επεξεργασία.

Στο σχετικό πρακτικό του Ε’ τμήματος ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του, Κ. Μενουδάκο, επισημαίνεται ότι για να ληφθούν αποφάσεις για τις κοστολογήσεις ιατρικών πράξεων, οι σχετικές γνωμοδοτήσεις πρέπει να είναι επίκαιρες και να διαφωτίζουν για την πραγματική και νομική κατάσταση που επικρατεί κατά τον χρόνο λήψης των αποφάσεων.

Ωστόσο, το σχέδιο επικαλείται γνωμοδοτήσεις του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου (από το 1991 – 1997) και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του 2005, οι οποίες, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος (από 5 έως 19 έτη), δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανές να διαφωτίσουν για τις επικρατούσες πραγματικές συνθήκες το όργανο που παίρνει τις σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η κοστολόγηση πρέπει να γίνεται με βάση τις επικρατούσες πραγματικές συνθήκες που αφορούν την οικονομική κατάσταση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, την κατάσταση της εθνικής οικονομίας και το κόστος διενέργειας κάθε ιατρικής πράξης. Ετσι είναι μη νόμιμη η κοστολόγηση που στηρίζεται σε ανεπίκαιρες γνωμοδοτήσεις.

Το σχέδιο ΠΔ κοστολογούσε τα σπινθηρογραφήματα ήπατος, νεφρών, εγκεφάλου, θυρεοειδούς σε 40 ευρώ, τα σπινθηρογραφήματα οστών, ήπατος- σπληνός σε 45 ευρώ, της καρδιάς από 70 – 125 ευρώ κ.λπ.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ